«Σεμινάριο» στη Ν. Αφρική – Μακρινό ταξίδι των διαπραγματευτών για να ακούσουν για τη συμφιλίωση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα μεταβούν στη Νότιο Αφρική για να ακούσουν τις εμπειρίες και τις ιδέες του Roelof Petrus (Roelf) Meyer, ενός λευκού πολιτικού που εργάσθηκε πολύ για τη συμφιλίωση στη χώρα του. Το ταξίδι αυτό εντάσσεται περισσότερο στα «επιμορφωτικά», είναι αμερικανική ιδέα και θεωρείται ως ένα ακόμη μέτρο «για να φέρει κοντά τις δυο πλευρές».

Το ταξίδι αυτό, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Απρίλη, δεν έχει σχέση με τη διαδικασία και οι Μαυρογιάννης και Οζερσάι δεν θα έχουν καμία συνάντηση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Θα μεταβούν εκεί για να ακούσουν την εμπειρία του Νοτιοαφρικανού πολιτικού, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ λευκών και μαύρων. Διετέλεσε τη διαπραγματευτική ομάδα ενώ στη συνέχεια διετέλεσε και υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Νέλσον Μαντελα.

Πάντως, χθες η συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν. Συνέχισαν την διερεύνηση των συνομιλιών (screening) ενώ ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Michel Bonnardeaux δήλωσε πως οι δύο διαπραγματευτές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι την Τρίτη, 15 Απριλίου με την προοπτική να ολοκληρώσουν την διερεύνηση (screening) και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουν. 

Για προετοιμασία της συνάντησης της Τρίτης, τα ΗΕ θα έχουν διμερείς συναντήσεις και με τους δύο διαπραγματευτές την Δευτέρα, 14 Απριλίου. Η γραπτή δήλωση του ΟΗΕ έγινε σε μια προσπάθεια να αποφεύγονται οι δημόσιες τοποθετήσεις των δυο διαπραγματευτών. Και ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τηρεί το εμπάργκο δηλώσεων, ο Κουντρέτ Οζερσάι παραμένει λαλίστατος.

Σε δηλώσεις του επιστρέφοντας από τη συνάντηση στα κατεχόμενα, ο Οζερσάι είπε πως συζήτησαν ορισμένα θέματα που αφορούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και αντάλλαξαν απόψεις.

Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα της υπηκοότητας, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που είναι από τα θέματα που προκάλεσαν πολλές αψιμαχίες σε γενικές γραμμές διήλθαν κάποιων αρχών και το διερεύνησαν. Εκτός από αυτό, «συζητήσαμε και το πως θα προκύψει αυτός ο νέος συνεταιρισμός, το οποίο είναι επίσης ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα», σημείωσε. «Το θέμα του πως θα προκύψει ο νέος συνεταιρισμός, πως θα δημιουργηθούν οι νέες πολιτείες. Από αυτή την άποψη μπορώ να πω ότι ήταν μια σημαντική συνεδρία».

Ερωτηθείς τι άλλαξε μεταξύ της τελευταίας συνάντησης και της χθεσινής ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «η στάση μας δεν ήταν αρνητική, αλλά αυτά που ακούσαμε», παραπέμποντας στις συναντήσεις που έγιναν προχθές και τις πυροσβεστικές κινήσεις του ΟΗΕ.

ΟΖΕΡΣΑΙ: Αναμένει αλλαγή θέσης για Αμμόχωστο – Ειρωνικός με την πρόταση του Προέδρου

Με ειρωνικό τρόπο ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι αντιμετωπίζει την ελληνοκυπριακή πρόταση για την Αμμόχωστο. Κληθείς χθες μετά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι σύντομα θα είναι σε θέση να γίνει μια ανακοίνωση για το θέμα των Βαρωσίων και εάν προετοιμάζεται κάτι γι` αυτό, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ίσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώσει ότι άλλαξαν οι απόψεις του για το θέμα αυτό. “Ας περιμένουμε να δούμε”, είπε.

Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι το έγγραφο βρίσκεται στο τραπέζι, ο Κουντρέτ Οζερσάι  είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός, λέγοντας ότι η ευαισθησία της ε/κ πλευράς έχει σχέση με το έγγραφο Ντάουνερ, αλλά δεν λέει ότι δεν υπάρχουν έγγραφα συγκλίσεων που ετοίμασαν οι δύο πλευρές από κοινού. Έχει σημειωθεί μια πρόοδος αυτών, ανέφερε ο κ. Οζερσάι προσθέτοντας ότι “το ότι αυτά (τα έγγραφα) είναι εκεί το είδαμε σήμερα στη συνάντηση. Στην ε/κ πλευρά υπάρχει μια ανησυχία, μια απροθυμία όσον αφορά το έγγραφο που έχει ετοιμασθεί και δοθεί από τα ΗΕ. Το σημαντικό για εμάς, ακόμα και από τα έγγραφα που συγκέντρωσαν τα ΗΕ, είναι να μην χαθούν τα έγγραφα συγκλίσεων που έχουν ετοιμάσει εδώ και τόσο καιρό οι πλευρές σε συμφωνία μεταξύ τους”.

Σε άλλη ερώτηση εάν θα αυξηθούν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών ή των ηγετών, ο κ. Οζερσάι απάντησε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα σήμερα, επισημαίνοντας ότι η σημερινή τους συνάντηση διήρκεσε 3 ώρες εντατικά και σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα έγιναν δύο συναντήσεις και η επόμενη την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να είναι επίσης μακρά.

ΟΖΕΡΣΑΙ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την επιτάχυνση  της διαδικασίας των ενταξιακών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ». Αυτά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ε.Ε., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Ντερβίς Έρογλου. Δεν θέλουμε επ΄άπειρον συνομιλίες, είπε και στρεφόμενος προς τον Έρογλου και  ανέφερε πως υποστηρίζει τη θέση του για τις τέσσερις φάσεις της διαδικασίας. Είπε δε πως μετά τη λύση η «ΤΔΒΚ» θα καταστεί μέλος της Ε.Ε. και πως εργάζονται «για νομικές εγγυήσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Ο Έρογλου από την πλευρά του είπε πως η όποια λύση θα πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. προσθέτοντας πως οι Τ/Κ χρειάζονται μόνιμες παρεκκλίσεις.

Ο Τσαβούσογλου υπέγραψε χθες πρωτόκολλο συνεργασίας με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το πρωτόκολλο προβλέπει «την αναβάθμιση της συνεργασίας  μεταξύ των δυο υπουργείων σε θέματα ένταξης της Ε.Ε. και εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο». Για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα πραγματοποιείται, όπως έχει αναφερθεί,  συνάντηση μια φορά το χρόνο.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με την λεγόμενη Πρόεδρο της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: