Σαμαράς: Στόχος το χρέος μετά το πρωτογενές πλεόνασμα




Λίγες ώρες απομένουν για την επικύρωση από την Eurostat πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 με την κυβέρνηση να βάζει πλέον πλώρη για στόχους όπως η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει την αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο και τον δανεισμό από τους εταίρους, αλλά και την κατάρτιση του 10ετούς αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Euroworking Group.

Σύμφωνα με το MEGA, στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Bloomberg είπε πως το 2015 η χώρα θα έχει και δημοσιονομικό πλεόνασμα και τόνισε:

“Αναμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι πρόκειται να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε το χρέος με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το κάνουν αυτό σήμερα”.

Τα μηνύματα είναι θετικά και από τις αγορές, καθώς το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων υποχωρεί στο 5,9%, ενώ των 5ετών στο 4,75% από 4,95% κατά την έκδοσή του. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο δάνειο, καθώς πλέον, όπως εκτιμά θα έχει πρόσβαση στις αγορές, με επιτόκια που θα βαίνουν μειούμενα τόσο στα ομόλογα όσο και στα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το δημόσιο, ενώ περιμένει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του πως δεν υπάρχει ανάγκη άλλων χρημάτων και προσθέτει:

“Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί. Πιάσαμε πάτο και τώρα μπορούμε να πάμε μόνον επάνω και θα πάμε μόνον επάνω”.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα είναι η ώρα οι εταίροι της χώρας να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς η Ελλάδα πέτυχε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

“Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Κάναμε το δικό μας τμήμα της δουλειάς, περιμένουμε να κάνουν και το δικό τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: Bloomberg (www.bloomberg.com), MEGA Channel (www.megatv.com)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: