Σαμαράς: Η υπόθεση έκλεισε με την εκδίωξη Μπαλτάκου




Του Γιάννη Σαραντάκου – www.ethnos.gr

Τρόπους διαχείρισης της πολιτικής ζημίας που έχει υποστεί η κυβέρνηση από το ατόπημα του κ. Τάκη Μπαλτάκου αναζητούν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της χώρας προς την έξοδο από τη μνημονιακη εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το πρωί στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποφασίστηκε να μην ασχοληθούν περαιτέρω με τις δήθεν αποκαλύψεις της Χρυσής Αυγής και τις υποκλαπείσες συνομιλίες καθώς το θέμα Μπαλτάκου -όπως εκτιμούν- έχει λήξει μετά την εκδίωξη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του τέως πλέον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πιο ουσιαστικά θέματα να ασχοληθεί όπως είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια και γι’ αυτό δεν προτίθεται να ρίξει «νερό στον μύλο» εκείνων που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα προσκολλημένη στο «χθες».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ανησυχούν για το εάν θα προβληθούν και άλλα αποσπάσματα από τη συνομιλία του κ. Κασιδιάρη με τον κ. Μπαλτάκο και για το εάν υπάρχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που συνομίλησαν κάποια στιγμή με χρυσαυγίτες βουλευτές και εάν τα όσα είπαν έχουν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί. Εάν αυτό συμβεί, και ο δημόσιος βίος κατακλυστεί από κασέτες της ΧΑ, είναι προφανές ότι θα είναι πολλαπλάσια πιο δύσκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα, το οποίο όμως τότε δεν θα αφορά μόνον την κυβέρνηση αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας..

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποφασίστηκε σε ανώτατο επίπεδο στην κυβέρνηση είναι ότι διάλογος δεν πρόκειται να υπάρξει με το νεοναζιστικό μόρφωμα και ότι αυτός που χρήζει απάντησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες ημέρες είναι βέβαιο ότι το πεδίο της αντιπαράθεσης θα είναι το Κοινοβούλιο και πιθανότατα η επαναφορά της γνωστής θεωρίας των δύο άκρων.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτης, ο οποίος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στο αίτημά του για παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι ”τάχα” οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών; Ισχυρίζεται ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την εγκληματική δράση τους είναι δήθεν ανυπόστατα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών αστήριχτες και επιλήψιμες; Κατηγορεί, δηλαδή, την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη πως συντονίστηκαν και με αθέμιτους τρόπους μεθόδευσαν την ποινική δίωξη των μελών ενός δημοκρατικού κόμματος που ασκούσαν με σύννομο τρόπο τα συνταγματικά τους δικαιώματα;». «Αν αυτή είναι η άποψη του κ. Τσίπρα» -πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας- «οφείλει να την υπερασπιστεί δημόσια και χωρίς μισόλογα, αναλαμβάνοντας και το βάρος της ευθύνης των λόγων του. Μέχρι τότε δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας αυτόκλητος και ευκαιριακός συνήγορος της Χρυσής Αυγής».

Την ίδια ώρα πάντως και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατό η κρίση, έχουν αρχίσει και ανακύπτουν ζητήματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί ύπαρξης «ακροδεξιών σταγονιδίων» στο κυβερνών κόμμα, ενώ η δυσφορία είναι ακόμη πιο έντονη σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε θέμα για την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για τις δέκα το πρωί συνάντησης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα επισημάνει την ανάγκη η κυβέρνηση να επιστρέψει στα μεγάλα ζητήματα και θα υλοποιήσει μια τακτική «φυγής προς τα εμπρός», κάτι στο οποίο θεωρεί ότι θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στελέχη ζητούν από τον Σαμαρά να διευθύνει το κόμμα προς το κέντρο

Πολλές και ποικίλες συζητήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει η στενή πολιτική σχέση που εμφανίζεται να έχει ο κ. Τ. Μπαλτάκος με στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά του πρόδωσε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και εξέθεσε συνολικά την κυβέρνηση και την παράταξη.

Στελέχη που ανήκουν στον λεγόμενο «φιλελεύθερο χώρο» υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει αμέσως να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεύθυνση του κόμματος προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου και προσθέτουν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που μιλούν για «ακροδεξιά σταγονίδια» στη ΝΔ.

Οι ίδιοι, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μέχρι στιγμής, δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει πρόσωπα που έχουν μία συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική πορεία να απομακρυνθούν έστω πρόσκαιρα από το προσκήνιο και αναφέρουν ως παράδειγμα τον κ. Φ. Κρανιδιώτη, ο οποίος πριν από τις τελευταίες εξελίξεις φερόταν ως υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τη ΝΔ.

Παράλληλα, αίσθηση και στο εσωτερικό της ΝΔ προκάλεσε η παρέμβαση που έκανε χθες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε (Mega) ότι «αγαπά τον κ. Μπαλτάκο». Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τον κ. Μπαλτάκο τον αγαπώ, είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος και έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, απλώς έκανε μια τεράστια ανοησία». Επίσης, δήλωσε ότι ως πατέρας και ο ίδιος συγκινήθηκε από την κίνηση του γιου του κ. Μπαλτάκου να επιτεθεί και να προπηλακίσει τους χρυσαυγίτες. «Τον καταδικάζω, αλλά ως πατέρας συγκινήθηκα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, και ο κ. Μ. Βορίδης ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του, ενώ άλλα στελέχη της ΝΔ θύμιζαν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (μαζί με τον κ. Γεωργιάδη) ήταν από τους πιο επιθετικούς σε επίπεδο ρητορικής όταν ξέσπασε το θέμα της Χρυσής Αυγής και ξεκίνησαν οι συλλήψεις. Ωστόσο, ο κ. Βορίδης είχε αντιμετωπίσει και στην αρχή της διακυβέρνησης αυτής την καχυποψία των εταίρων της ΝΔ, καθώς τον Ιούνιο του ’12 υπήρχε η πληροφορία, που ποτέ δεν διαψεύστηκε, ότι δεν συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα λόγω του βέτο που είχε θέσει ο κ. Κουβέλης.

Μήνυμα Αβραμόπουλου: Εγγυητής σταθερότητας ο Σαμαράς

Αυστηρό μήνυμα προς όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που με αφορμή το ατόπημα Μπαλτάκου επικρίνουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, θέτοντας ακόμη και θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στήριξε απολύτως την πολιτική του κ. Σαμαρά και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η ΝΔ.

«Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, «είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Είναι η παράταξη που εμπέδωσε τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», σημείωσε, απαντώντας στους επικριτές του κ. Σαμαρά, «παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας, της πορείας της χώρας μας στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών. Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι».

Διαβάστε ακόμη: Το μαύρο βίντεο στα διεθνή ΜΜΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: