Reuters: Η Ελλάδα έφαγε το γαϊδαρο, ας μην αφήσει την ουρά…




H Ελλάδα βλέπει εύθραυστα σημάδια ανάκαμψης, υποστηρίζει ο Hugo Dixon, σε πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece Sees Fragile Signs of Recovery».

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ο εκ του συντακτικού επιτελείου του Reuters, μετά  από έξι χρόνια ύφεσης που συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά το ¼ και άφησαν τη χώρα με ανεργία που αγγίζει το 27%, η Αθήνα επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων με την έκδοση πενταετούς ομολόγου αξίας €3 δις, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν εκ νέου να πωλούν μετοχές.

“Η πρόκληση πλέον”, συνεχίζει ο Dixon, είναι “να αξιοποιήσεις τη θετική αυτή δυναμική στις  χρηματοπιστωτικές αγορές και να προχωρήσεις πέρα από τις πρώτες ενδείξεις μιας οικονομικής ανάκαμψης διότι η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι μεταδοτική”. Και δεν είναι απλώς οι επενδυτές που επιδοκιμάζουν την Αθήνα, αλλά και οι εταίροι της Ελλάδας εντός ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, που επισκέφτηκε την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Στη συνέχεια, ο ανταποκριτής τονίζει τη σημασία των επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία  των πολυαναμενόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και τη ρήξη του φαύλου κύκλου που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Αυτόν το μήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για να οικοδομήσει στην εν λόγω δυναμική.

Η ιδέα είναι ότι η ελληνική οικονομία του μέλλοντος θα είναι λιγότερο επικεντρωμένη στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, επιδιώκοντας να κατοχυρωθεί ως φορέας τουρισμού υψηλού επιπέδου, διαχείρισης πόρων και εφοδιασμού (logistics), μεταφορών και τροφίμων.

Ωστόσο, συνεχίζει ο Dixon, η ανάδειξη αντίστοιχων αρετών δεν είναι εγγυημένη, καθώς όπως πάντα, ο κύριος  κίνδυνος είναι πολιτικός: είτε ότι θα βρεθεί εκτός εξουσίας η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαμαρά, είτε ότι θα απουσιάζει η βούληση για πιέσεις με στόχο τις περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο.

«Δυστυχώς, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, δεδομένης της συνήθειας του Έλληνα Πρωθυπουργού να βλάπτει τον εαυτό του», όπως απέδειξε και το συμβάν με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, που αν μη τι άλλο, απέδειξε ότι ο κ. Σαμαράς είχε κακή κρίση για να κρατά τόσο κοντά του και επί τόσο μακρύ χρονικό διάστημα έναν τέτοιον άνθρωπο.

Παρ΄όλα αυτά, τονίζεται, η κυβέρνηση θα επιβιώσει κατά πάσα πιθανότητα από το συγκεκριμένο πλήγμα και υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί στην εξουσία έως τον Ιούνιο του 2016, το μακρύτερο δυνατό διάστημα έως τη διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών. Το κύριο εμπόδιο, τονίζεται, είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015, καθώς η εκλογή του πρέπει να εγκριθεί από το 60% των Ελλήνων βουλευτών, ενώ ο κ. Σαμαράς μπορεί να υπολογίζει σε κάτι λίγο περισσότερο από το 50%.

Ευτυχώς και αυτό το εμπόδιο μπορεί να υπερκερασθεί, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός μοιάζει έτοιμος να προτείνει κεντροαριστερό υποψήφιο με την ελπίδα να συγκεντρώσει το επιπρόσθετο 10% που απαιτείται. Αναφορά γίνεται επίσης στην ίδρυση του νέου κόμματος «Ποτάμι», που τάσσεται υπέρ της ΕΕ και υπέρ των αγορών, με συγκεχυμένα ωστόσο πολιτικά σχέδια, καθώς στην πιθανότητα  συμμαχίας του είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τον κ. Σαμαρά μετά τις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει ο Dixon, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Σαμαράς θα εφαρμόσει πλήρως τις 300 δράσεις για τις οποίες συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Αυτές αφορούν κυρίως στον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και παρόλο που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν είναι ένας εκ φύσεως μεταρρυθμιστής, ο Υπουργός Οικονομικών του, Γιάννης Στουρνάρας, είναι. Μια ανησυχία προκαλεί η ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο ανασχηματισμού, ωστόσο και αυτό ακόμη δεν είναι κακή ιδέα εάν ο κ. Στουρνάρας αναλάβει επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και αντικατασταθεί από τον Σταύρο Παπασταύρου, τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά σε θέματα αγορών, όπως μεταξύ άλλων φημολογείται.

Ολοκληρώνοντας, ο ανταποκριτής υποστηρίζει ότι θα ήταν μεγάλο κρίμα, εάν έχοντας διανύσει τέτοια πορεία, η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προβάλλοντας τη χαρακτηριστική ελληνική ρήση «φάγαμε το γάιδαρο, ας μην αφήσουμε την ουρά».

http://www.nytimes.com/2014/04/14/business/international/greece-sees-fragile-signs-of-recovery.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: