Rahn: Η Ελλάδα δείχνει πως οι υπερβολικές δαπάνες καταστρέφουν την οικονομία




Η Ελλάδα δείχνει πως οι υπερβολικές δαπάνες μπορούν να καταστρέψουν μια οικονομία επισημαίνει ο Richard Rahn, ερευνητής στο Cato Institute και πρόεδρος του Institute for Global Economic Growth, σε άρθρο γνώμης στην WASHINGTON TIMES με τίτλο «RAHN: Greece shows far an economy can fall».

Η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρεται, εισέρχεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ της χώρας είναι 28 φορές λιγότερο από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, η ανεργία βρίσκεται στο 27,5%, ενώ η ανεργία των νέων στο 60%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτυγχάνει κυρίως εξαιτίας της απουσίας επενδυτών.

Ο ερευνητής κάνει παράλληλα αναφορά σε δημοσίευση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος είχε μιλήσει για μια «αποτυχημένη κοινωνικά οικονομία» στην Ελλάδα παραθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα, όπως ότι τα δέκα εκατομμύρια Ελλήνων, που διαρκώς μειώνονται λόγω της μετανάστευσης, είναι οργανωμένα σε 2,8 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 2,3 εκ. έχουν χρέη προς την εφορία τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Ένα εκατομμύριο επίσης από τα νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από τα 3 εκ. που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό το 1,3 είναι άνεργοι. Σημειώνεται παράλληλα, μεταξύ άλλων, ότι οι εργολάβοι που συνεργάζονται με το Δημόσιο πληρώνονται μετά από 24 μήνες, μολονότι προκαταβάλλουν τους φόρους στην Εφορία.

Πολλοί παρατηρητές, που έχουν γνώση της κατάστασης, όπως επισημαίνεται, θεωρούν επίσης ότι παρά την αναδιάρθρωση του χρέους που έχει γίνει στην Ελλάδα, θα χρειασθεί φέτος ένα νέο σχέδιο διάσωσης λόγω της αδυναμίας επίτευξης των στόχων. Πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολιτικοί κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προβλήματά τους, αντί να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ότι δηλαδή υπαίτιες είναι οι υπερβολικές δαπάνες των κυβερνήσεών τους που δαπανούσαν επί δεκαετίες, χωρίς να τους το έχει επιβάλλει καμία χώρα της ΕΕ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο Richard Rahn αναγνωρίζει ωστόσο ότι η προσαρμογή των μισθών στο επίπεδο της παραγωγικότητας θα καταστήσει την Ελλάδα εκ νέου ανταγωνιστική, προσελκύοντας τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεχίσει η χώρα να απολαμβάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, τον τουρισμό, καθώς πρόκειται, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «για μια εντυπωσιακά όμορφη χώρα, με ιδανικό κλίμα», προσθέτοντας ότι ακόμη και οι διαφθαρμένοι και ανίκανοι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν αυτό που έδωσε ο Θεός στους Έλληνες.

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, σημειώνει ο αρθρογράφος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις Δημοκρατίες για μια ενδεχόμενη οικονομική μεταστροφή είναι πολιτικός. Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι είναι οργισμένοι και κατηφείς, αποδίδοντας στους πολιτικούς τις ευθύνες για την κατάστασή τους. Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί λειτουργούν συνήθως με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, μέσω προσωρινών επιδοτήσεων ή με τη δημιουργία αντιπαραγωγικών θέσεων εργασίας. Αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν ενισχύουν, αλλά αντίθετα περιορίζουν την ανάπτυξη, καθώς τα χρήματα που διατίθενται προέρχονται είτε από την φορολόγηση, είτε από δανεισμό, είτε από την έκδοση νέου χρήματος, απομυζώντας τους πόρους του εναπομείναντος παραγωγικού δυναμικού και των επιχειρήσεων. 

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει παράλληλα ότι η κρίση της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επηρεάσει την Ελλάδα, καθώς εξαρτάται κατά 75% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα επίσης εξαρτάται από μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία. Εάν η ευρωπαϊκή οικονομία πληγεί εξαιτίας των κυρώσεων προς τη Ρωσία, καθώς εξαρτάται και αυτή σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες τότε οι συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή για να βλάψει την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια, αλλά το αντίθετο μπορεί κάλλιστα να συμβεί.

http://www.washingtontimes.com/news/2014/mar/31/rahn-how-far-an-economy-can-fall/#ixzz2xc16rQxX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: