Πούτιν στη Μέρκελ: Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου…




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον » σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων », ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ

Ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας, αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποιώντας ότι μια τέτοιου είδους προπαγάνδα είναι πιθανό να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Η Ρωσία από την πλευρά της επέκρινε έντονα την έκθεση αυτή του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως μονόπλευρη και «κατασκευασμένη για να ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων». Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά φιλορώσων αυτονομιστών. 

«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες επιθέσεις κατά της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες», αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύτηκε έπειτα από δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε στην χώρα τον περασμένο μήνα ο βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς.

«Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στο Μαΐντάν καθώς και σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσοφώνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η λανθασμένη πληροφόρηση πως αυτοί καταφθάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντικατοπτρίστηκε στην υποστήριξη της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ρωσία έσπευσε να επικρίνει την έκθεση του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε «μονόπλευρη, πολιτικοποιημένη και όχι αντικειμενική.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: