Πήραν “φωτιά” οι γραμμές: Μίλησαν Μέρκελ με Πούτιν και Λαβρόφ με Κέρι




Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν οι διεθνείς προσπάθειες να συμβάλουν στην “αποκατάσταση της σταθερότητας” στην πρώην σοβιετική δημοκρατία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ουκρανία χρειάζεται να προωθήσει τροποποιήσεις του Συντάγματος της που θα διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των περιοχών της και ζήτησε την λήψη μέτρων που θα τερματίζουν τον, όπως τον χαρακτήρισε, “αποκλεισμό” μιας απόσχισης της φιλορωσικής περιοχής της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα, προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία αποσύρει ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από μια περιοχή κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή Ροστόφ κοντά στην μεθόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία έπειτα από στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν για έναν μήνα.

“Το τάγμα (…) ολοκλήρωσε τα χερσαία γυμνάσια σε εκπαιδευτικά πεδία του Κανταμόφσκι, στην περιοχή Ροστόφ και αρχίζει την πορεία του προς την μόνιμη βάση του στην περιοχή Σαμάρα”, αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε ωστόσο αν κι άλλα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία θα αποσυρθούν επίσης ή έχουν ήδη αποσυρθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε κατά τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η επίτευξη προόδου στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία εξαρτάται από την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα.

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε δηλώσει ότι μια μείωση στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελεί μια μικρή ένδειξη ότι αρχίζει να αμβλύνεται η διένεξη γύρω από την Κριμαία. “Ελπίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την χειρότερη κλιμάκωση”, σημείωσε ο κ. Σταϊνμάγερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνίας.

“Μόνον σήμερα υπήρχαν ειδήσεις ότι η μαζική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική ουκρανική μεθόριο έχει μειωθεί ελαφρώς. Αυτό δείχνει να αποτελεί μια μικρή ένδειξη ότι μειώνεται η ένταση στην κατάσταση”, πρόσθεσε.

Syria-Kerry-Labrof01-25january2014

ΚΑΙ Ο ΚΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΒΡΟΦ

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. “(Οι δύο ΥΠΕΞ) συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά δεν όρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε τις πληροφορίες περί αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν “δει” ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι από την πλευρά της επισήμανε ότι “εάν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω περί μιας απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από τις παραμεθόριες περιοχές [της Ρωσίας με την Ουκρανία] αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα αποτελεί ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα”. Σε κάθε περίπτωση “θα ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επιταχύνει” την απόσυρση αυτή” πρόσθεσε η κ. Ψάκι σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA, CNA, REUTERS – Φωτογραφία State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: