Ποιο είναι το “Μήνυμα Ελπίδας”;




Του Στέλιου Πλατή

Σε αυτή την τραγική συγκυρία για την πατρίδα μας, όπου τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, μια ομάδα ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών και ανεξάρτητων κινημάτων, ξεκινώντας από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, ήρθαμε μαζί. Μέσα από την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον, το δικό μας και αυτό των παιδιών μας.

Σε ένα ενιαίο μέτωπο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν το πολιτικό μας σύστημα αλλά και τους σημερινούς βασικούς συντελεστές του, που είναι τα κόμματα. Φαινόμενα που οδήγησαν την κοινωνία στη σχεδόν καθολική απαξίωση των πολιτικών αλλά και των θεσμών. Σε σημείο που κανείς δεν μπορεί πια να φανταστεί τι κρύβεται πίσω από το πέπλο συγκάλυψης που απλώνουν και συντηρούν τα κόμματα και οι πολιτικοί μας ταγοί.

Η ατιμωρησία και η αλληλοσυγκάλυψη έχει γίνει κανόνας, προσβάλλοντας πλέον και τον ύπατο θεσμό της δικαιοσύνης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, και εξαιτίας ακριβώς των δεινών που μας έχει κληροδοτήσει αυτό το σαθρό σύστημα, καλούμε την κοινωνία να συμπαραταχθεί μαζί μας, να ορθώσει το ανάστημά της και να δηλώσει δυναμικά το παρών της σε αυτόν τον όμορφο και ουσιαστικό αγώνα.

Δεν είμαστε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Και ούτε και μπορούμε να γίνουμε ποτέ πολιτικό κόμμα. Είμαστε μια δομημένη και οργανωμένη κοινωνική έκφραση από τα σπλάχνα και τα συστατικά στοιχεία της κοινωνίας που σκοπό έχει να ωθήσει τα κόμματα σε εκσυγχρονισμό και συγχρονισμό με τις ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας. Σεβόμαστε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τους θεσμούς της, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα.

Αλλά την ίδια στιγμή, όταν αυτά παύσουν να λειτουργούν ως εντολοδόχοι και προς το συμφέρον των πολιτών, τότε η κοινωνία επιβάλλεται να αντιδράσει. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Δίνοντας και την ευκαιρία συνάμα στην κοινωνία ευρύτερα να αντιδράσει και να επιβεβαιώσει τη δύναμή της να μειώνει όποτε και όπως θέλει τα ποσοστά και τη δύναμη ενός εκάστου των κομμάτων. Κάτι που η αποχή δεν μπόρεσε και ούτε και μπορεί ποτέ να πετύχει.

Και ακριβώς αυτή η επιβεβαίωση της δημοκρατικής δύναμης και εξουσίας της κοινωνίας και των πολιτών είναι το «Μήνυμα Ελπίδας». Γιατί μόνο μέσα από την επιβεβαίωση αυτής της δύναμης και εξουσίας και την απαγκίστρωση της κοινωνίας από τους κομματικούς μηχανισμούς μπορεί να επέλθει η αλλαγή της σημερινής επικίνδυνης πορείας. Μόνο μέσα από τη μείωση των ποσοστών του κομματικού κατεστημένου θα τεθεί επιτέλους ένα ανάχωμα στον κατήφορο, αφού δυστυχώς ακόμη επιλέγουν να αγνοούν τις κραυγές αγωνίας από τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Μήνυμα Ελπίδας» δεν προσποιείται την πλήρη ιδεολογική ταύτιση μεταξύ συνυποψηφίων και ούτε καταθέτει ιδεολογικο-πολιτική πρόταση, εκτός από τις κοινές μας αρχές που διέπουν τον αγώνα μας. Είμαστε εξ ορισμού και εκούσια συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων από ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών και πολιτικών αποχρώσεων. Μπορούν έτσι να επιλέξουν οι συμπολίτες μας τους υποψήφιους με τους οποίους υπάρχει σύμπτωση θέσεων, όπως στην περίπτωση οριζόντιας ψηφοφορίας για την οποία και αγωνιζόμαστε.

Σε αυτές τις εκλογές μηνυμάτων, λοιπόν, βάζουμε στην άκρη τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και συμπαρατασσόμαστε απέναντι στο κομματικό κατεστημένο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει από μόνο του!

* Ο Στέλιος Πλατής είναι οικονομολόγος, υποψήφιος συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Μήνυμα Ελπίδας» – Email: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: