Πεντάγωνο: Ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο




Ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε όμως τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επιχειρήσεις των Ουκρανών που διεξάγονται εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε στον Ντέμπσι ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ρωσία. Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται και στρατεύματα στόχος των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές σαμποτάζ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε φιλορώσους την Πέμπτη, στην επιχείρηση που διεξάγουν με στόχο να ανακτήσουν τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

“Απαγωγή από τρομοκρατικές δυνάμεις” οι οποίες “υποστηρίζονται από τη Ρωσία”, χαρακτήρισε απόψε η ουκρανική κυβέρνηση τη σύλληψη των στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας Βικτόρια Σιούμαρ είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών και αυτοανακηρυχθείς “δήμαρχος” της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με οδοφράγματα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. “Θα τους ανακρίνουμε και κατόπιν θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μ’ αυτούς”, σημείωσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές κατέλαβαν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, οι παρατηρητές είναι συνολικά 13.

“Η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη, όμως φαίνεται ότι 13 παρατηρητές του ΟΑΣΕ συνελήφθησαν και μεταξύ αυτών υπάρχουν και τέσσερις Γερμανοί”, ανέφερε η υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στον Λίβανο και την Αφρική, σε ηχογραφημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Από τους τέσσερις Γερμανούς, οι τρεις είναι μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ο τέταρτος είναι ένας διερμηνέας. Μεταξύ των παρατηρητών είναι και ένας Δανός. “Μίλησα πριν από λίγο με τον Δανό ομόλογό μου. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ώστε η ομάδα αυτή να απελευθερωθεί άμεσα και με ασφάλεια”, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το γερμανικό υπουργείο ανέφερε ότι συγκρότησε μια “ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων” και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ώστε να ρίξει φως στην υπόθεση και “να διασφαλίσει ότι οι παρατηρητές θα συνεχίσουν την αποστολή τους”.

Από τη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντανίλο Λουμπκίφσκι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, υποσχέθηκε ότι το Κίεβο θα δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες. “Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, όμως βασική μας μέριμνα είναι να αποφύγουμε να έχουμε θύματα. Θα προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τους κινδύνους και τις προβοκάτσιες των φιλορώσων αυτονομιστών αλλά με πολιτισμένο τρόπο, αποφεύγοντας το λουτρό αίματος”, υποστήριξε.

Ο Λουμπκίφσκι είπε ότι η κυβέρνηση “θέλει να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη” και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα και να διαπραγματευτεί μια ειρηνική λύση. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί στην περίπτωση μιας στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, απάντησε: “Αν η Ρωσία περάσει τα σύνορα, θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας”.

“Έχουμε πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι κινδυνεύουμε”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. “Ελπίζουμε ότι η λογική και η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας θα μεταπείσουν τον επιτιθέμενο”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: REUTERS, PENTAGON, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: