Πακέτο βοήθειας και όχι κούρεμα πιθανολογεί ο Σόιμπλε, που εκνεύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ




«Τρίτο πακέτο; ίσως. Κούρεμα; Ποτέ ξανά. Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Πιθανότατα» Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, και παραδέχθηκε ότι ίσως ή χώρα του «δεν προσπάθησε να δείξει τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα».

Τέλος, λίγες μέρες πριν από την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, υποσχέθηκε ότι η γερμανική ηγεσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες» τονίζει ο κ.Σόιμπλε.

Και στην ερώτηση για αναδιάρθρωση και κούρεμα μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής και μείωσης επιτοκίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού ξεκαθαρίζει ότι απεχθάνεται στον όρο «κούρεμα» λέει:«’Ολοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα σ΄αυτήν την πορεία. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο όταν είναι όλοι δυνατοί».

Για «μεγάλο θράσος» του Β . Σόιμπλε κάνει λόγο ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός «μιλάει για “επιτυχία των μνημονίων” και απευθύνεται σε έναν λαό που έχει εξαθλιωθεί, στη μεγάλη του πλειοψηφία, τα τελευταία 4 χρόνια».

«Το θράσος αυτό το αντλεί από ένα και μόνο γεγονός, από το ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ήταν στην ίδια πλευρά με τον κ. Σόιμπλε και τα κοινωνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και απέναντι στην πλειοψηφία του λαού»σημειώνει ο κ. Μηλιός και προσθέτει: «Το χειρότερο όμως είναι ότι, ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να δεσμεύσει προκαταβολικά και το μέλλον της χώρας. Προεξοφλεί ότι δεν θα γίνει κούρεμα χρέους και ότι θα υπογράφονται συνεχώς νέα μνημόνια. Του απαντάμε ρητά και κατηγορηματικά: Η χώρα δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων».

«Η Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μηλιός «είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται, θα καταργήσει τη λιτότητα, και θα διαπραγματευθεί με όλους τους εταίρους της για μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα το καθιστά βιώσιμο» και καταλήγει: «Του υπενθυμίζουμε(του κ. Σόιμπλε) τη δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ στις 24/12/2013: “Αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα διαλυόταν η ευρωζώνη”».

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: