Ουκρανός αξιωματικός νεκρός στη διάρκεια της “αντιτρομοκρατικής” επιχείρησης στο Σλαβιάνσκ




Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια “αντιτρομοκρατικής” επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας “αδιευκρίνιστος αριθμός” θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.


ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Το Παρίσι θα προτείνει την επιβολή “νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης” στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Κιέβου ενισχύονται, δήλωσε σήμερα ένα μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

“Είναι σαφές ότι θα ταχθούμε υπέρ νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης”, χρειάζεται “να υπάρξει μια ανάπαυλα από τις δύο πλευρές”, δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, στη διάρκεια πολιτικής εκπομπής στο Europe 1.

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα”, συνέχισε ο σοσιαλιστής αξιωματούχος συνοψίζοντας τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, “σε συνεννόηση με τις αρχές” της Ουκρανίας: “εδαφική ακεραιότητα” και”σεβασμός των εκλογών της 25ης Μαΐου”.

“Η σημερινή κατάσταση αφήνει περιθώριο δράσης στους προβοκάτορες, πρέπει συνεπώς να υπάρξει απ’ όλες τις πλευρές –και χονδρικά από τις δύο πλευρές– μια πολιτική κατευνασμού, αποκλιμάκωσης”, δήλωσε ο Λε Γκεν .

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Γαλλίας, το μέλος της κυβέρνησης Βαλς έκανε λόγο για “πολύ ισχυρές διπλωματικές δράσεις, για πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί και άλλες που θα αναληφθούν”.


ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μια “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

“Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας”, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Αβάκοφ δεν προσθέτει καμιά άλλη διευκρίνιση σ’ αυτό το μήνυμα των δύο αράδων.

Φιλορώσοι ακτιβιστές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν χθες, Σάββατο, κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης.

Μηνύματα σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν σήμερα το πρωί λόγο για πυροβολισμούς στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων, χωρίς να είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης, ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί, είπε ότι υπερίπτανται δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Γύρω στις 12 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατελήφθη, απομακρύνθηκαν αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Αβάκοφ.

Μια ομάδα περίπου 100 πολιτών, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό, όπως “Δημοψήφισμα!” — μια αναφορά στα αιτήματα για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποκτήσει η περιοχή ένα διαφορετικό καθεστώς.

Πηγή: ANA – MPA – ΡΟΪΤΕΡΣ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: