Ομπάμα: Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις συνέπειες – Καυγάς στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν θα εντείνει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι κάθε φορά που η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρξουν συνέπειες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CBS.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και ο Ρώσος ομόλογός τους αντάλλαξαν την Τετάρτη κατηγορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρεί προκατειλημμένη την έκθεση ενώ η Ουάσιγκτον το Λονδίνο και το Παρίσι καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Για τον πρέσβη της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν, η έκθεση του ΟΗΕ «είναι προκατειλημμένη και δεν αντανακλά ορθά την κατάσταση του ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας». Τόνισε δε « τον κίνδυνο ενός πραγματικού εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία , αναφέροντας ότι οι αρχές του Κιέβου πρέπει να κάνουν διάλογο με τους αυτονομιστές .

Από την πλευρά του, ο βρετανός πρέσβης Μαρκ Λάιαλ Γκραντ  υποστήριξε ότι « οι παραστρατιωτικές μονάδες είναι καλά εξοπλισμένες με αυτόματα όπλα και δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές». Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η ένταση είναι οι μαχητές- αυτονομιστές  να εγκαταλείψουν τα κτίρια που κατέλαβαν». Η Ρωσία ανέφερε η αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέπει επίσης «να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα και να βάλει τέλος στις προσπάθειες να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία ».

Οι δυτικοί πρεσβευτές θεώρησαν ότι οι αρχές του Κιέβου έχουν μέχρι στιγμής δείξει αυτοσυγκράτηση κατά την αναταραχή στα ανατολικά της χώρας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη σήμερα  Πέμπτη ανοίγει μια προσπάθεια για πολιτική λύση .

Κατά την παρουσίαση της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας , ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς είπε ότι υπήρξαν επιθέσεις κατά των Ρώσων στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν “συστηματικές, ούτε διαδεδομένες”.  «Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά από τα οποία οι υπερβολικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δημιούργησαν φόβο και ανασφάλεια μεταξύ της ρωσικής κοινότητας». Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε λίγες ώρες πριν τη  διάσκεψη στη Γενεύη, όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Ουκρανία , τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA – PHOTO: 5-month old Vann Carroll grabs the President’s nose during a wounded warrior visit in the East Room. Photo by Pete Souza via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: