Ο “Πολίτης” γράφει για ενίσχυση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ από φίλο και συνεργάτη του Βγενόπουλου




Στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ από την περιβόητη εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου, αποκαλύπτει η εφημερίδα της Λευκωσίας “Πολίτης”.

Η εφημερίδα αποκάλυψε τη διαδρομή του χρήματος που κατέληξε στα δύο κομματικά ταμεία την περίοδο 2007-2008. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση ύψους 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία με το όνομα ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION και το υπόλοιπο μισό περίπου εκατομμύριο στο λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Ο ΔΗΣΥ έλαβε απ’ ευθείας το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Επί του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με τα δύο εκατομμύρια ευρώ της εταιρείας FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, που φέρονται να έχουν καταλήξει στα ταμεία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι τους.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου από πλευράς ΔΗΣΥ και ο Άντρος Κυπριανού από πλευράς ΑΚΕΛ, απάντησαν στα όσα τους καταλογίζουν.

Πρ. Προδρόμου: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

«Αν, αντίθετα από ότι γνωρίζαμε, η εισφορά προέρχεται από εταιρεία που έχει επιβαρύνει με τεράστια μη εξασφαλισμένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε στην πραγματικότητα είναι χρήματα των καταθετών της Λαϊκής και εκεί θα επιστραφούν». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, του οποίου ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει τίποτα να κρύψει. Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε με διαφάνεια και αυτό θα πράξουμε και στη συνέχεια. Το κόμμα μας δεν έκρυψε τίποτα και δεν χρειάζεται να απολογηθεί γιατί δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο.

»Διαβάζω από την ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ΔΗΣΥ στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχε γίνει ξανά συζήτηση. Πράγματι, το κόμμα είχε δεχτεί πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 εισφορά ύψους 500.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των φοιτητών στην Κύπρο, προκειμένου να ψηφίσουν. Η εισφορά εκείνη προήλθε από ομάδα εφοπλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν την προεκλογική προσπάθεια και έκαναν μια επιτροπή η οποία συγκέντρωσε εκείνο το ποσό για τα μεταφορικά των φοιτητών. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα.

»Εν όψει δημοσιευμάτων και ενός επίμονου ισχυρισμού ότι η προέλευση του ποσού εκείνου ήταν διαφορετική, το κόμμα έχει ήδη ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να τύχει ενημέρωσης σχετικά με τα όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει. Έχει οριστεί μάλιστα συνάντηση μετά το Πάσχα.

»Πρέπει να πούμε ευθέως όταν αν τυχόν ευσταθεί ο ισχυρισμός που προβάλλεται και η πρωτογενής πηγή της εισφοράς εκείνης, τότε αλλάζει το πράγμα. Ασχέτως αν, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορεί να μην είναι παράνομο, για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι σωστό. »Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχόταν εμ γνώσει του τέτοια οικονομικής ενίσχυση.

Εάν τυχόν -το επαναλαμβάνω- επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός και φανεί ότι ασχέτως του τι γνωρίζαμε τότε, η πραγματική πηγή της χρηματοδότησης ήταν η εταιρεία «Focus» και επειδή γνωρίζουμε πια ότι αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία έτυχε τεράστιας δανειοδότησης  από τη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και επειδή ακόμα πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε είναι ως αν τα χρήματα εκείνα να ανήκουν στους καταθέτες της τράπεζας που έχουν υποστεί τη ζημιά. Εφ’όσον, λοιπόν, αποδειχτεί ότι εκείνες οι 500.000 είχαν αυτή την προέλευση, η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες.

»Επιμένουμε και είμαστε κατηγορηματικοί: πρέπει και θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και απολύτως καθαροί λογαριασμοί. Πολιτική μας θέση είναι η πλήρης υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης.

»Είναι μάλιστα η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε ότι το κόμμα, σε συνεργασία και χάρη στη συνδρομή της ανεξάρτητης οργάνωσης “Διαφάνεια τώρα”, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση Νόμου την οποία και θα καταθέσουμε σύντομα. Ένας νόμος που θα θεσπίζει και τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO.

»Θέλουμε στους καιρούς αυτούς να θεσπιστεί και να ισχύσει ένα σύστημα διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και μια αξιόπιστη και δεσμευτική για όλους διαδικασία πλήρους λογοδοσίας. Και το υπογραμμίζω, για όλους. Διότι είναι πολύ καλά γνωστό πως όλα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο αναγκάζονται να δέχονται εισφορές. Αυτή είναι η θέση, η πολιτική και η πρακτική του ΔΗΣΥ».

Ζητά αποδείξεις ο Άντρος Κυπριανού

Ως ΑΚΕΛ έχουμε ερευνήσει και στο παρελθόν τα όσα  ισχυρίζονται κάποιοι, δεν έχουμε βρει οποιαδήποτε σύνδεση και θα πρέπει κάποιοι να αποδείξουν ότι τα όσα λένε είναι αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα του “Πολίτη”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ από την περιβόητη εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου την περίοδο 2007-2008 και ότι το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας (το δημοσίευμα) και διερωτώμαι γιατί πάει και έρχεται, να πω ότι έχουμε ερευνήσει ξανά κατά πόσο αυτά που λέει το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή υπάρχει η σύνδεση του ΑΚΕΛ με αυτά που λένε, δεν έχουμε βρει τέτοια σύνδεση και η παράκλησή μου είναι να αποδειχτεί ότι αυτό που καταγράφεται είναι αλήθεια, και αν δεν αποδειχτεί κάποιοι θα μείνουν εκτεθειμένοι γιατί γράφουν πράγματα που δεν τεκμηριώνονται, και είναι απαίτησή μου να αποδείξουν αυτά που λένε, αυτοί που τα λένε», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η πρακτική στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν τα κόμματα να παίρνουν εισφορές από επιχειρήσεις και άλλα οργανωμένα σύνολα , προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Θύμισε ακόμη ότι είναι γι’ αυτό το λόγο που το ΑΚΕΛ στήριξε τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές αναφορικά με ενδεχόμενη εξάρτηση πολιτικών κομμάτων από τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα.

«Ως ΑΚΕΛ έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και άλλες τροποποιήσεις στη νομοθεσία έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το ενδεχόμενο και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων», σημείωσε.

«Σε ό,τι αφορά εμάς έχουμε αποφασίσει ότι οι ελεγμένοι λογαριασμοί μας θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση του καθενός για να τα ελέγξει και να διακριβώσει αν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις ή όχι», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι στο δημοσίευμα παρουσιάζονται έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα,  αποδεικνύουν ότι το ΑΚΕΛ πήρε εισφορά από την εταιρεία FOCUS, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Θέλω να μας πουν πώς αποδεικνύουν”.

«Λένε ότι το άτομο που πήρε κάποια λεφτά είναι Ακελικός, δηλαδή όποιος Συναγερμικός ή όποιος Δηκοϊκός ή όποιος Εδεκίτης επαγγελματίας κάνει μια δουλειά και παίρνει λεφτά, αυτό σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει», διερωτήθηκε.

Για το ότι τα χρήματα φαίνεται να δόθηκαν παραμονές προεδρικών εκλογών και ενδεχομένως οι συγκυρίες να ήταν άλλες, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν αυτές είναι συγκυρίες, προσθέτοντας   «δηλαδή αν ένα πολιτικό κόμμα θα έπαιρνε βοήθεια από τον οποιονδήποτε, θα έπρεπε να υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις;».

«Επαναλαμβάνω και επιμένω, θέλουμε να αποδειχτεί και προκαλούμε να αποδειχτεί, δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι επειδή το συγκεκριμένο άτομο ανήκει στο χώρο του  ΑΚΕΛ και επειδή το συγκεκριμένο άτομο που είναι επαγγελματίας και ενδεχομένως έχει συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε, έχει πάρει κάποια λεφτά, σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά κατέληξαν στο συγκεκριμένο κόμμα, έχουμε διερευνήσει ξανά το όλο θέμα -γιατί πάει και έρχεται- και διερωτώμαι γιατί επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Λευκωσία: Με ανακοίνωσή του απάντησε σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος στην αποκάλυψη για διαδρομή χρημάτων από την εταιρεία Focus, ιδιοκτησίας του φίλου και στενού συνεργάτη του, Μιχάλη Ζολώτα προς το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ. Στην ανακοίνωση ο κ. Βγενόπουλος απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Ζολώτα και καλεί τα δύο κόμματα να δώσουν εξηγήσεις, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Αναφέρει δε ότι πλησιάζει η στιγμή που θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι τα δάνεια που εδόθηκαν πριν από 6 χρόνια πρέπει να κρίνονται με την αξία των εξασφαλίσεων την στιγμή της χορήγησης και όχι με την αξία των εξασφαλίσεων μετά από 6 χρόνια.  Επίσης, στις αναφορές σε τέτοια δάνεια δεν επιτρέπεται να μην δημοσιοποιείται και ποια από αυτά τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί ή εξυπηρετούνται κανονικά.  Η παράλειψη των ανωτέρω δημιουργεί μια ψευδή και παραπλανητική εικόνα με μόνο στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπευθύνων για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου που είναι επιφανή μέλη του Κυπριακού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.

Θετικό είναι το γεγονός ότι υπό το βάρος της κοινής λογικής αρχίζει επιτέλους και η διερεύνηση των ευθυνών των Διοικήσεων της ΛΑΪΚΗΣ αλλά και αξιωματούχων και πολιτικών που από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2013 κατέστρεψαν την ΛΑΪΚΗ και την οικονομία της Κύπρου.  Σ΄αυτήν την ενότητα οι συνταρακτικές αποκαλύψεις που θα γίνουν θα βάλουν το όλο θέμα στην σωστή του διάσταση.

Τέλος έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι ουδεμία σχέση έχω με την FOCUS ή/και με τον κ. Ζολώτα και δεν γνωρίζω τι έχουν κάνει.  Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι δόθηκαν χρήματα στο ΔΗ.ΣΥ. και στο ΑΚΕΛ, τα δύο αυτά κόμματα οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και θα επιβεβαιωθούν οι θέσεις μου.  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δώσει ποτέ χρήματα σε πολιτικούς, ούτε έχω κάνει χατίρια σε πολιτικούς και σε προστατευόμενους απ΄αυτούς επιχειρηματίες, παρότι μου είχε ζητηθεί επανειλημμένα.  Αυτή είναι και η αιτία που με συκοφαντούν ανελέητα, αλλά και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην μιλήσω.  Πλησιάζει όμως η στιγμή που θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου».

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να απολογηθούν στον Κυπριακό λαό

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ οφείλουν να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τα δύο εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στα ταμεία τους, από την εταιρεία Focus Maritime Corporation, ιδιοκτησίας του κ. Μιχάλη Ζολώτα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναπόφευκτα,αναφέρει ο κύριος Παπαδόπουλος η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου διαπλοκής κάνει τους πολίτες να θέτουν ένα μείζων διπλό ερώτημα:
Γιατί κάποιο πρόσωπο ή κάποια εταιρεία να εισφέρει τόσο υπέρογκα χρηματικά ποσά σε δυο κόμματα και, κυρίως,γιατί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχτηκαν μια τέτοια σκανδαλώδη χρηματοδότηση; Τέτοια φαινόμενα διαπλοκής προσθέτει, προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες οι οποίοι μαστίζονται καθημερινά από την οικονομική χρεωκοπία και οι οποίοι αναμένουν αν μη τι άλλο διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας στη βάση της έκθεσης Γκρέκο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Σε κάθε όμως περίπτωση, σημειώνει, επαναλαμβάνουμε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά:
Διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής. Μόνο έτσι, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών η οποία σήμερα πλήττεται βάναυσα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Να δώσουν εξηγήσεις

Εξηγήσεις απο το  ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS, ζητά η ΕΔΕΚ, μέσω του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα δύο κόμματα υπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, είναι τα δυο μεγάλα κόμματα που τρέφονται, συντηρούνται και διογκώνονται με υπέρογκα ποσά από παράδοξες δοσοληψίες. Το Κομματικό κατεστημένο στο μεγαλείο του. Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, την αυτοεξαίρεση των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ από την επιτροπή θεσμών της βουλής και να γίνει έρευνα στο στο λογιστήριο των Κυπριακών Αερογραμμών για να μάθουν οι πολίτες ποιά εταιρεία πλήρωσε την κάθοδο των φοιτητών στις Προεδρικές εκλογές του 2008.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ – www.politis-news.com, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.philenews.com, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: