Ο Ομπάμα στήριξε την κυβέρνηση της Μαλαισίας για το θέμα του Μπόινγκ 777




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες, κατά τον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, την υποστήριξή του προς τις μαλαισιανές αρχές, οι οποίες δέχονται επικρίσεις για την αναποτελεσματικότητα των ερευνών για τα συντρίμμια της πτήσης MH370 που εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου.

“(Ο Ομπάμα) δήλωσε πως γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Θα δουλέψουμε μαζί. Η υποστήριξη υπάρχει πάντα”, δήλωσε ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν, μεταφέροντας δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, ο πρώτος που μεταβαίνει στη Μαλαισία εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια.

“Είμαι πολύ ευτυχής που το ακούω αυτό διότι η διαδρομή είναι πράγματι μακρά”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Μετά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ο Ομπάμα έφθασε χθες στη Μαλαισία, χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, στο πλαίσιο μιας μεγάλης περιοδείας του στην Ασία η οποία θα ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στις Φιλιππίνες, όπου αναμένεται τη Δευτέρα.

Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στη Μαλαισία μετά τον Λίντον Τζόνσον, το 1966. Η επίσκεψη στη Μαλαισία, όπως και η γενικά η περιοδεία αυτή, έχει κυρίως στόχο να υπογραμμίσει τους δεσμούς ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ασία μέσα σ’ ένα πλαίσιο εδαφικών εντάσεων με την Κίνα.

Το ταξίδι του Ομπάμα έχει επίσης στόχο να πείσει την επιφυλακτική μαλαισιανή κυβέρνηση να ενταχθεί στη Δια-Ειρηνική Σύμπραξη (TPP), μια πολύ φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ δώδεκα χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Κουάλα Λουμπούρ ήταν τεταμένες από το 1981 ως το 2003, όταν της χώρας ηγείτο ο Μαχαθίρ Μοχάμαντ, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ. Ωστόσο οι εμπορικοί δεσμοί διατηρήθκαν και οι σχέσεις βελτιώθηκαν υπό τη σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναντήσει τον αρχηγό της μαλαισιανής αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος καταδικάσθηκε το Μάρτιο για σοδομισμό, μια κατηγορία την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ως κατασκευασμένη για να υπονομευθεί η ισχυρή δημοτικότητά του.

Ο Ανουάρ θα συναντηθεί ωστόσο με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις, ενώ ο Ομπάμα θα έχει σήμερα Κυριακή, συνομιλίες με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που επικρίνουν τον Νατζίμπ.

“Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί ως χώρες, όμως οι λαοί μας έχουν παρόμοιες ελπίδες και προσδοκίες”, δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που του παρατέθηκε χθες το βράδυ.

“Αντλούμε τη δύναμή μας, σε καθεμιά από τις δύο χώρες μας, από τη εθνοτική και θρησκευτική διαφορετικότητά μας”, πρόσθεσε.

Σήμερα, Κυριακή, ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον Νατζίμπ Ραζάκ και θα επισκεφθεί το Εθνικό Τέμενος της Κουάλα Λουμπούρ.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, DPA, ANA-MPA

PHOTO: President Barack Obama arrives in Kuala Lumpur, Malaysia on April 26, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: