Ο Ντράγκι για την πιθανότητα μαζικης αγοράς ομολόγων




Η ΕΚΤ έδωσε χθες την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε ποσοτική διευκόλυνση με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, δέχθηκε ωστόσο επικρίσεις ότι απέχει πολύ ακόμη από τη λεγόμενη «ποσοτική διευκόλυνση» (quantitative easing), την αγορά δηλαδή σε μεγάλη κλίμακα κρατικών ή εταιρικών ομολόγων ως τρόπου για τη μείωση των επιτοκίων στην αγορά.

Αυτό επισημαίνει ο Jack Ewing σε ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Central Bank Hints at Bond-Buying Program».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 0.5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, προέβαλε μεταξύ άλλων την αυξημένη ανησυχία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών αυξήσεων σε τιμές, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να μειώσουν τα τεράστια χρέη τους. Από την πλευρά του, τονίζεται ο κ. Draghi, υποστήριξε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών στον τομέα της ενέργειας και άλλων παροδικών παραγόντων, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει τον Μάϊο.

http://www.nytimes.com/2014/04/04/business/international/european-central-bank-leaves-rates-unchanged.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: