ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Να φύγετε από την Ουκρανία!




Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία ως πρώτο βήμα για να αρχίσει διάλογος σχετικά με την ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι περίπου 40.000 ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, “όχι για γυμνάσια αλλά έτοιμοι για μάχη”.

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τσεχική Δημοκρατία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα οδηγήσει σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

“Από την Πράγα, έχω αυτό το μήνυμα για τη Ρωσία: Έχετε την επιλογή να σταματήσετε να κατηγορείτε τους άλλους για τις δικές σας ενέργειες, να σταματήσετε να συγκεντρώνετε τα στρατεύματά σας, να σταματήσετε να κλιμακώνετε αυτή την κρίση και να αρχίσετε να συμμετέχετε σε αυθεντικό διάλογο”, δήλωσε ο Ράσμουσεν.

“Αν η Ρωσία εννοεί σοβαρά αυτά που λέει για διάλογο, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να αποσύρει τα στρατεύματά της”.

“Βλέπουμε καθημερινά τις δορυφορικές φωτογραφίες. Η Ρωσία υποθάλπει εθνοτικές εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία και προκαλεί αναταραχή. Και η Ρωσία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική ισχύ της για να υπαγορεύσει πως η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει ένα ομοσπονδιακό, ουδέτερο κράτος. Αυτό είναι μια απόφαση που μόνον η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να λάβει”.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε πως η συμμαχία δεν συζητεί στρατιωτικές επιλογές και πως πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η ΕΕ θα έχουν συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη για να προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ επανεξετάζει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 και τη μετέπειτα διακήρυξη της Ρώμης του 2002 που εμποδίζουν το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει βάσεις στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη και οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας θα αποφασίσουν γι’ αυτό τον Ιούνιο.

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: