Ο Μουφτής αμαύρωσε τον Επιτάφιο, βρήκε ευκαιρία για προπαγάνδα υπέρ του κατοχικού καθεστώτος




Του Αριστείδη Βικέτου

Τον  Επιτάφιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εκμεταλλεύτηκε ο ιμάμης για να μιλήσει για «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Ανδρούλας Βασιλείου, του Αμερικανού πρέσβη, Τζον Κένιγκ, της αναπληρώτριας ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Λίζας Μπάντεχαϊμ, ξένων διπλωματών, του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου και των ηγετών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρου Κυπριανού.

Στην ομιλία του ο ιμάμης είπε  ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα.

Πιστεύω, είπε, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, υπάρχουν ηγέτες με καλή καρδιά.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος στην ομιλία του τόνισε την εκκλησιαστική σημασία του γεγονότος. Επεσήμανε  ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο, πριν λίγο καιρό». Το περιεχόμενο της θυσίας του Χριστού δεν είναι άλλο από την καταλλαγή, την συμφιλίωση μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, τόνισε.

Όλη η ακολουθία έγινε σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης και κατάνυξης και πολλοί Αμμοχωστιανοί εύχονταν να έλθει σύντομα η μέρα της επιστροφής στην πόλη τους.

Η ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε για πρώτη φορά μετά το 1957. Τον Επιτάφιο προσκύνησαν ευλαβικά πάνω από τέσσερις χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, που μετέβησαν στην Αμμόχωστο από τις ελεύθερες περιοχές . Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με την μελωδική φωνή του ο τελευταίος ιεροψάλτης του ναού, ο 80χρονος Ανδρέας Τσαγκαράς. Επίσης, έψαλαν ιεροψάλτες της Μητρόπολης Κωνσταντίας ενώ τα εγκώμια έψαλε η μεικτή χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός ευχαρίστησε όλους , που με την παρουσία τους έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα.

Ο λαός, είπε, θέλει επανένωση και λύση του Κυπριακού και το κλειδί, πρόσθεσε, είναι η Αμμόχωστος. «Ελπίζω του χρόνου η επιστροφή να γίνει πραγματικότητα και να ζήσουμε ειρηνικά», τόνισε. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του Οκτάϊ Καγιάλπ, ο οποίος ήταν εντός του ναού.

Συγκινητική στιγμή ήταν η παράδοση του κλειδιού του ναού από τον εκπρόσωπο του παράνομου Πανεπιστημίου Eastern University Ουμίτ Ινατσί στον Μητροπολίτη Βασίλειο. Ο κόσμος επιδοκίμασε την χειρονομία με θερμό χειροκρότημα. Η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος ήταν στολισμένος με λευκά κρίνα και τριαντάφυλλα  έγινε στον χώρο πέριξ του ναού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου ανέφερε ότι  η ακολουθία αποτελεί μονοπάτι της λύτρωσης για την ανάσταση της Κύπρου. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η σημερινή ακολουθία  δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Νεοφύτου συγκινημένος είπε ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Αμμόχωστο. Εξάλλου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού εξέφρασε συγκίνηση που βρέθηκε στον ιερό ναό και μίλησε για συμβολικό χαρακτήρα της ακολουθίας με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

AMMOXOSTOS-EXORINOS05-18APRIL2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: