Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν – Η Αμερική σφυρίζει αδιάφορα…




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν το μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει και να υπονομεύσει την Τουρκία με κατασκευασμένες κατηγορίες διαφθοράς και μυστικές υποκλοπές.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει από το 1997 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, όταν οι κοσμικές αρχές του κράτους διατύπωσαν εναντίον του κατηγορίες για ισλαμιστική δραστηριότητα. Ο ίδιος αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από μια έρευνα της αστυνομίας για διαφθορά, αλλά έχει καταγγείλει τον Ερντογάν για τις κινήσεις του με στόχο να σταματήσει η έρευνα εκκαθαρίζοντας την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από τους οπαδούς του Γκιουλέν.

Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο στο κοινοβούλιο έπειτα από μια συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP αν θα αρχίσει διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: “Ναι, θα αρχίσει”.

Σε συνέντευξή του με τον Τσάρλι Ρόουζ του PBS που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχός του με εκτεταμένες δραστηριότητες στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει με τις δραστηριότητές του απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

“Αυτά τα στοιχεία τα οποία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή αυτό που κάνουν σε μας εκεί, μπορεί να το κάνουν και στους οικοδεσπότες τους”, δήλωσε ο Ερντογάν στον Ρόουζ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει ακυρώσει το διαβατήριο του Γκιουλέν και ότι παραμένει στις ΗΠΑ με μια πράσινη κάρτα ως νόμιμος κάτοικος.

Ο Ερντογάν επισήμανε επίσης πως η Τουρκία έχει απαντήσει θετικά σε περισσότερα από δέκα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και τώρα περιμένει πως θα έχει την ίδια ανταπόκριση από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ. Δεν είπε αν η Τουρκία έχει υποβάλει επισήμως αίτημα έκδοσης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιδιώξει την έκδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του.

Ο Ερντογάν είπε ότι «θα ξεκινήσει τη νομική διαδικασία» κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσή του κατά την έξοδό του από την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Ο Γκιουλέν ηγείται ενός ισλαμικού κινήματος, γνωστό και ως Hizmet που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες. Έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τον Ερντογάν για τη οργάνωση « παρακράτους» για να υπονομεύσει την τουρκική κυβέρνηση. Ο 73χρονος Γκιουλέν για τον οποίο πιστεύεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για προσπάθεια να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση .

Η σχέση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων άρχισε να επιδεινώθηκε πριν από μερικά χρόνια, και κατέρρευσε εντελώς στο τέλος του 2013. Στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα ούτε ανέφερε αν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA

Gulen-Erdogan01-21december2013

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

QUESTION:  Turkey, please.

MS. PSAKI:  Turkey, sure.

QUESTION:  I had a couple questions on Turkey.  The first one is that Prime Minister Erdogan today said that he’s going to ask the U.S. to extradite Fethullah Gulen, who’s the head of a large network.  He currently lives in Pennsylvania and has done for a couple of decades.  Are you aware of this request?  Has it been formally made?

MS. PSAKI:  I’ve seen the report.  I can’t speak, as a matter of policy, to any pending or potential extradition requests.  And so unfortunately, there is very little I can say here.

QUESTION:  Is that because of privacy concerns, or —

MS. PSAKI:  It’s longstanding policy.

QUESTION:  And can you – are you able to sort of say whether – what status Mr. Gulen is living under in the United States?

MS. PSAKI:  I’m not.  I don’t believe we can speak to that for privacy purposes.

QUESTION:  Excuse me.  Can —

MS. PSAKI:  More on Turkey?  Go ahead.  Turkey?

QUESTION:  It’s the same issue.

MS. PSAKI:  Mm-hmm.

QUESTION:  Is there a official request made by Ankara regarding this, or you cannot even talk about that?

MS. PSAKI:  I can’t speak on pending or potential extradition requests.

QUESTION:  Well, he is not an American citizen, is he?

MS. PSAKI:  I can’t speak to that either.

QUESTION:  Why not?

MS. PSAKI:  But I don’t believe – or maybe he – I don’t believe he is, Matt.

QUESTION:  He’s not – he is not an American citizen?

MS. PSAKI:  Mm-hmm.

QUESTION:  And yet he is covered by – forget about visas, forget about – he is covered – so even though he’s not an American citizen, just because he’s in the U.S., he gets accorded the same rights?

MS. PSAKI:  It’s our longstanding policy.

QUESTION:  Wait, wait.

QUESTION:  What is the —

QUESTION:  To treat people who are in the United States as citizens?

MS. PSAKI:  To not speak – no, to not speak to potential or pending extradition requests.

QUESTION:  Gotcha.

MS. PSAKI:  Go ahead.

QUESTION:  (Inaudible) Did he meet with any American official, this guy – I mean, this gentlemen, Gulen?

MS. PSAKI:  I don’t have any further update.

QUESTION:  But can you check for us?

MS. PSAKI:  I’m not going to have any update.

ΠΗΓΗ: State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: