“Κράτος παρίας” η Βόρεια Κορέα δηλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέπτεται τη Μαλαισία




Η Βόρεια Κορέα είναι ένα αδύναμο “κράτος παρίας” του οποίου τα ισχυρά στρατιωτικοποιημένα σύνορα με τη Νότια Κορέα “σηματοδοτούν τα όρια της ελευθερίας”, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στα αμερικανικά στρατεύματα στη Σεούλ, πριν αναχωρήσει για τη Μαλαισία.

Αυτό που ορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, είναι μια διάσπαση ανάμεσα σε μια “δημοκρατία και αναπτύσσεται και σε ένα κράτος παρίας που μάλλον αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί παρά τρέφει τις ελπίδες του και τα όνειρά του”, πρόσθεσε.

Η συνέχιση του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας δεν θα του προσφέρει παρά “μεγαλύτερη απομόνωση”, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τη στρατιωτική ισχύ τους για να “επιβάλουν πράγματα” στους άλλους, ωστόσο θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτής αν χρειαστεί, για να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα από οποιαδήποτε επίθεση από το Βορρά.

“Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη στρατιωτική μας δύναμη για να επιβάλουμε πράγματα στους άλλους, αλλά δεν θα διστάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και τον τρόπο ζωής μας”, δήλωσε ο Ομπάμα υπό τις επευφημίες των αμερικανών στρατιωτών στη βάση του Γιονγκσάν.

“Έτσι, όπως όλα τα κράτη στη γη, η Βόρεια Κορέα και ο λαός της έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν κάτω από ένα μοναχικό δρόμο της απομόνωσης ή να επιλέξουν να ενταχθούν στον υπόλοιπο κόσμο και να επιδιώξουν ένα μέλλον με μεγαλύτερες ευκαιρίες, μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερο σεβασμό — ένα μέλλον που ήδη υπάρχει για τους πολίτες του νότιου άκρου της χερσονήσου της Κορέας”.

Η Βόρεια προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα απέκλειε μια “νέα μορφή” ατομικής δοκιμής μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Βόρεια Κορέα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε τυχόν “προκλήσεις” της Πιονγκγιάνγκ η οποία απειλεί συστηματικά τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με καταστροφή

Προειδοποιώντας κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σεούλ με νέες κυρώσεις σε περίπτωση πραγματοποίησης τέταρτης πυρηνικής δοκιμής του βορρά, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν κερδίζει “τίποτε” εκτοξεύοντας απειλές.

Σημειώνουμε ότι λίγο μετά την άφιξή του στη Σεούλ, που ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ασία, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση έναν 24χρονο αμερικανό πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στις 10 Απριλίου για “κατάφωρη παραβίαση της έννομης τάξης” λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του κατά τις διατυπώσεις εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αυτός ονομάζεται Μάθιου Τοντ Μίλερ και ζήτησε άσυλο μόλις έφθασε στη χώρα με τουριστικό διαβατήριο.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Μαλαισία όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας.

Ο Ομπάμα μετέβη στο κοινοβούλιο της χώρας και παρέστη στην τελετή υποδοχής του και στη συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο στα ανάκτορα που παρέθεσε προς τιμήν του ο βασιλιάς της Μαλαισίας Αμπντούλ Χαλίμ.

“Η καλή επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα διασφαλίσει ότι οι διμερείς συνομιλίες για την οικονομία, την ασφάλεια και τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, θα είναι ανοιχτές, εποικοδομητικές και παραγωγικές”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Αμάν.

Πηγή: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία via Twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: