NY Times: Το γκραφίτι ανθεί στους δρόμους της Αθήνας




Την τέχνη του γκράφιτι που λόγω οικονομικής κρίσης αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στους αθηναϊκούς δρόμους το τελευταίο διάστημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, το τελευταίο φαινόμενο σ΄ένα κύμα κοινωνικών και πολιτικών έργων τέχνης στην πόλη, προβάλλει η Liz Alderman σε εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Across Athens, Graffiti Worth a Thousand Words of Malaise» (σελ. Α6).

Η ανταποκρίτρια επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το γκράφιτι στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις σ΄ολόκληρο τον κόσμο, ανθει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο σε μια χώρα όπου η δοκιμασία των πολέμων και της στρατιωτικής δικτατορίας διαμόρφωναν ανέκαθεν τον εθνικό ψυχισμό, η πενταετής οικονομική κατάρρευση έχει πυροδοτήσει μια νέα έκρηξη δημιουργικής ενέργειας που έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε μια σύγχρονη Μέκκα της street art στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, ακόμη και οι δημοτικές αρχές συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, τονίζει η Alderman, ενθαρρύνοντας  καλλιτέχνες του δρόμου να εικονογραφήσουν τοίχους σε εγκαταλειμμένους χώρους.  Όπως μάλιστα δήλωσε η Αμαλία Ζέππου, σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων που συμμετέχει στο πρόγραμμα παροχής αδειών για γκράφιτι, υπό ιδανικές προϋποθέσεις μέρη της Αθήνας θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, πολλοί καλλιτέχνες εναντιώνονται στην ιδέα της επίσημης ανάθεσης από τις δημοτικές αρχές για τη δημιουργία γκράφιτι, υποστηρίζοντας ότι «οι δημοτικές αρχές επιθυμούν να αποδεχθούν το γκράφιτι, για να το εξουδετερώσουν και να το ελέγξουν. Είναι ένας τρόπος να συνθλίψουν το πνεύμα μας».

http://www.nytimes.com/2014/04/16/world/europe/across-athens-graffiti-worth-a-thousand-words-of-malaise.html?ref=world&_r=0

PHOTO: “Access Control,” a mural by the Greek street artist iNO on Pireos Street in Athens last week. “If you want to learn about a city, look at its walls,” he said. Credit Angelos Tzortzinis for The New York Times   

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: