Να έχει κόστος η Τουρκία




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η νέα τουρκική πρόκληση πρέπει να αφυπνίσει πολλούς εντός και εκτός Κύπρου. Η απόφαση της Τουρκίας να «εξαφανίσει» την Κυπριακή Δημοκρατία από τις χώρες, χρειάζεται μια απάντηση που θα έχει και κόστος.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις 10 Απριλίου 2014, η Τουρκία εφάρμοσε νέα διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου στη χώρα. Στη σχετική ιστοσελίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ο ηλεκτρονικός κατάλογος των κρατών οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου για την Τουρκία, δεν περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να καταστεί εφικτή η είσοδός τους στην Τουρκία, οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεούνται από το ηλεκτρονικό σύστημα να επιλέξουν ως κράτος ιθαγένειάς τους μια διεθνώς ανύπαρκτη οντότητα, ήτοι «Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus».

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η αναμενόμενη και θεωρούμε πως ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντίδρασης. Εν πρώτοις θεωρούμε σωστό το γεγονός ότι ενθαρρύνονται οι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία. Αυτό αποτελεί μια κίνηση αντι-εμπάργκο από πλευράς της Λευκωσίας, που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Κ.Δ. Περαιτέρω, όπως έγινε γνωστό, έγιναν και διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά τα διαβήματα συνήθως γίνονται για να καταγραφεί η διαμαρτυρία, να εκφραστεί η αντίδραση και να μην περάσει ένα σοβαρό ζήτημα στα ψιλά. Άλλωστε η μη αντίδραση, η χαλαρή αντιμετώπιση εκλαμβάνονται ως αποδοχή. Το επόμενο βήμα, όμως, από τα διαβήματα θα πρέπει να είναι η πολιτική δράση. Κοντολογίς, να ληφθούν και μέτρα.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το πράξει από τη στιγμή που είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα. Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, θεωρούμε πως η Λευκωσία θα πρέπει να κινηθεί και να θέσει το ζήτημα τούτο. Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά διακαώς άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος. Και μπορεί αυτό να μην είναι τωρινό, όμως η Άγκυρα λαμβάνει και νέα μέτρα και προβαίνει και σε νέες ενέργειες για να υπογραμμίσει περισσότερο τη στάση της αυτή. Δεν πρέπει, συνεπώς, να μην έχει κόστος από τέτοιες προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: