ΜΟΕ και ρόλος ΕΕ θα συμβάλουν στον διάλογο, είπε ο Αναστασιάδης στον Μπαν κι Μουν




Συνάντηση σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπου συζητήθηκε η πορεία του διαλόγου στο Κυπριακό, είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η συνάντηση έγινε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό αλλά και απόλυτα εποικοδομητικό κλίμα». «Ανέπτυξα, όπως είπε, στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τη μεχρι στιγμής πορεία του διαλόγου και τα προβλήματα που οπωσδήποτε  αντιμετωπίζουμε, χωρίς να μπω βεβαίως στη διαδικασία ενός παιγνιδιού επίρρηψης ευθυνών».

«Αυτό που ανέπτυξα-συνέχισε- είναι οι διαφορές που παρατηρούνται ακόμη και σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, την ίδια ώρα επανέλαβα ότι ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και βεβαίως στην ενίσχυση της δυναμικής του διαλόγου, τόνισε.

«Δεν παρέλειψα να επαναλάβω ότι έχει μεγίστη σημασία να συνειδητοποιήσουν  όλοι οι παράγοντες και ιδιαίτερα και οι συμπαριώτες μας, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη πόσο βοηθητικό θα είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη, αφού η κατ’ ευχήν λύση του κυπριακού δεν θα είναι παρά μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε ένα ομόσπονδο καθεστώς, αλλά και ενός κράτους την ίδια ώρα που θα είναι και πλήρες μέλος της ΕΕ, είπε.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε κατανόηση, αλλά και φαίνεται να ήταν γνώστης των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «Αυτό που θελησα είναι να ανασκευαστεί μια εικόνα η οποία δημιουργείται από δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και από δικής μας πλευρας θα πρεπει να μεταδίδουμε έναν αρνητισμό».  Ειμαστε στα πρώτα στάδια του διαλόγου και γίνεται αυτή τη στιγμή η κατάθεση των προτάσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί, θα υπάρξει ενα δεύτερο στάδιο με λεπτομερέστερη εξέταση των προτάσεων της κάθεμιας πλευράς και βεβαίως αν κατ΄ ευχήν φανεί ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση ενδεχόμενα να υπάρξει η τρίτη και τελευταία φάση του διαλόγου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση είχε διάρκεια 30 λεπτών, ενώ τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στη συνάντηση του Μπαν γκι-Μουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι «συζήτησαν την παρούσα κατάσταση και την πορεία προς τα εμπρός στις συνομιλίες για μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού». Πρόσθεσε ότι «ο ΓΓ προέτρεψε τον κ. Αναστασιάδη να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική, μετά την έναρξη το Φεβρουάριο των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων».

«Ο Γ.Γ. τόνισε την συνεχή προσωπική του προσοχή και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού». Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο ΓΓ κι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησαν στη σημασία της αμοιβαίας εφαρμογής ΜΟΕ στη νήσο».

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, Βρυξέλλες, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, Νέα Υόρκη – ΚΥΠΕ-CNA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: