FT: Μειώνεται το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών




Μία ζημιογόνα ελληνική τράπεζα δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ με κόστος χαμηλότερο από την κυβέρνησή της, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να σπεύδουν στην περιφέρεια της Ευρώπης αναζητώντας αποδόσεις, γράφει η εφημερίδα Financial Times σε ανταπόκριση του Christopher Thompson και της Kerin Hope.

Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της ελληνικής κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του πρώην ασθενούς της Ευρώπης, προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου. Η Τράπεζα ανακοίνωσε πως έλαβε προσφορές άνω των 2 δισ. ευρώ για το πενταετές ομόλογο, με το κουπόνι να διανορφώνεται στο 4,375%. Αυτό είναι συγκρίσιμο με το 4,95% του ομολόγου που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση (μικρότερο από τις προβλέψεις πολλών αναλυτών) και με το 5% της Πειραιώς.

Η προηγούμενη έκδοση ομολόγου της Εθνικής είχε γίνει το 2009. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες προ φόρων 179 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι ζημιών 1,9 δισ. το 2012.

Ο Myles Bradshaw, στρατηγικός αναλυτής της Pimco, δήλωσε πως οι τράπεζες της περιφέρειας επωφελούνται από το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και τα υψηλότερα αποθεματικά τους. “Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και πολλοί ακραίοι κίνδυνοι που υπήρχαν πριν από 18 μήνες δεν υφίστανται πλέον, επομένως τα ασφάλιστρα κινδύνου συμπιέζονται, όπως συνέβη σε όλη την περιφέρεια. Οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής, υποχρεώθηκαν να υποστούν ζημίες, και ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Αυτό εμπνέει τους επενδυτές με εμπιστοσύνη για τη δυνατότητά τους να αντέξουν σε μία οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι ελληνικές αποδόσεις δεν είναι και τόσο δελεαστικές συγκρινόμενες με άλλες αναδυόμενες αγορές”, ανέφερε.

Ο Π. Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής δήλωσε “ενθουσιασμένος” με την έκδοση, που έγινε ενώ η Τράπεζα εγκαινιάζει roadshow σε Ευρώπη και ΗΠΑ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των αυξήσεων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στα 8,3 δισ. ευρώ. Μέσω των αυξήσεων οι τράπεζες θα αποπληρώσουν προνομιακές μετοχές 3 δισ. ευρώ που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση το 2008, όταν άρχισε η κρίση.

Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως η Εθνική σκοπεύει να εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της, περιλαμβανομένης της πώλησης του 20% της Finansbank.

Τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από τα χαμηλά κόστη δανεισμού, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για το μέλλον της ευρωζώνης.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/7a5c8894-cbc4-11e3-9f27-00144feabdc0.html

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας.

Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: