Μακρύς ο δρόμος μέχρι το πάρε-δώσε διαπίστωσαν Αναστασιάδης- Έρογλου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κοινό συμπέρασμα στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου είναι πως υπάρχουν διαφορές, η διαδικασία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και καθορίσθηκε μιας μορφής οδικός χάρτης. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, και από την αρχή είχε τεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η διαδικασία δεν προχωρεί λόγω των τουρκικών θέσεων και πως δεν μπορεί ο Έρογλου να αναφέρεται στην έναρξη ενός πάρε-δώσε.

Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης προφορικά παρουσίασε παραδείγματα τουρκικών θέσεων που αποκλίνουν από το κοινό ανακοινωθέν. Αναφέρθηκε σε όλες σχεδόν τις πτυχές, όπου κατατέθηκαν θέσεις από τουρκικής πλευράς και έκανε συγκρίσεις. Η απάντηση του Έρογλου ήταν πως δεν μίλησε για άμεση έναρξη του πάρε-δώσε, αλλά πως «θα μπορούσε να αρχίσει…». Ο κατοχικός ηγέτης αναγνώρισε το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει ώστε να περάσουν στην τελική φάση. Ο Έρογλου ανέδειξε από την πλευρά του ζητήματα που αφορούν «τουρκοκυπριακές ανησυχίες».

Κατά τη συζήτηση, συμφωνήθηκε όπως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, θα υπάρξουν τρία στάδια/φάσεις. Η διαδικασία με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα κινηθεί ως εξής:

Πρώτο, θα συνεχισθεί η συζήτηση επί των κεφαλαίων-πτυχών, με την κατάθεση εκατέρωθεν των αρχικών θέσεων. Αυτό θεωρείται το πρώτο στάδιο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δεύτερο στάδιο θα είναι η λεπτομερής καταγραφή και συζήτηση όλων των πτυχών με  συνδυασμό κεφαλαίων, ώστε να διαπιστωθεί πεδίο συγκλίσεων. Στη φάση αυτή θα προκύψει από τη συζήτηση πού η μία πλευρά είναι ευέλικτη και πού η άλλη.

Τρίτο στάδιο θα είναι το πάρε-δώσε. Αυτό θα είναι και η τελική φάση της διαδικασίας.

Συναντήσεις Αναστασιάδη – Έρογλου θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα.

Η χθεσινή συνάντηση άρχισε με το καλωσόρισμα από πλευράς της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στην οικία της οποίας φιλοξενήθηκαν οι συνομιλίες. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ άφησε τις δυο πλευρές να συζητήσουν χωρίς παρεμβάσεις. Η μόνη εμπλοκή της ήταν στο τέλος, κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του κειμένου της δήλωσης που ανέγνωσε η ίδια στα ΜΜΕ, πλαισιωμένη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Η δήλωση της κ. Μπάτενχαϊμ ήταν σύντομη, περιεκτική και αποτέλεσμα συμβιβασμού. «Οι ηγέτες συναντήθηκαν σε φιλική ατμόσφαιρα και αξιολόγησαν την πρόοδο των συζητήσεων που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των διαπραγματευτών. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαδικασία εξέτασης και να ολοκληρώσουν αυτή τη φάση το συντομότερο δυνατό με στόχο την είσοδο στο επόμενο στάδιο των δομημένων διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου σε ένα μήνα ή και νωρίτερα, αν χρειαστεί», ανέφερε η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν στη συνάντηση ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, Νίκος Αναστασιάδης και ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης. Στην τ/κ αντιπροσωπεία υπήρχε ένα επιπλέον πρόσωπο, που ήταν επιφορτισμένο να μεταφράζει στον κ. Έρογλου.

Το στυλό του Προέδρου και το χαμόγελο Έρογλου

«Έφερες στυλό μαζί σου;», ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τον Ντερβίς Έρογλου, μόλις συναντήθηκαν στην οικοία της κ. Μπάντεχαϊμ. Ο Πρόεδρος, πριν αρχίσει η συνάντηση θέλησε με χιούμορ να αιφνιδιάσει τον Έρογλου.  Έβγαλε από την τσέπη το στυλό του και ρώτησε τον κατοχικό ηγέτη, εάν έφερε μαζί του τον δικό του (στυλό). Ο Ντερβίς Έρογλου χαμογέλασε αποδεχόμενος το χιούμορ.

ΕΡΟΓΛΟΥ: «Γεφυρωτικές» προτάσεις και ΜΟΕ – «Ευκαιρία καλύτερης γνωριμίας»

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε γόνιμη τη χθεσινή συνάντησή. Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα και μιλώντας σε Τ/κ δημοσιογράφους, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι αξιολόγησαν την εργασία των διαπραγματευτών από τις 11 Φεβρουαρίου και εντεύθεν, αλλά και τα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα στη διαδικασία. Υπενθυμίζοντας ότι κατέληξαν στην απόφαση να αρχίσει η διερευνητική διαδικασία (screening) για τις εξελίξεις από τότε που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι εφόσον είναι εφικτό η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το συντομότερο και συζήτησαν το θέμα του επόμενου σταδίου.

Το επόμενο στάδιο, είπε, είναι να τεθούν στο τραπέζι γεφυρωτικές προτάσεις, λέγοντας ότι σήμερα είδαν και το θέμα των ΜΟΕ. Η τ/κ πλευρά έκανε κάποιες προτάσεις, πρόσθεσε, και η ε/κ  έθεσε κάποιες σκέψεις, παρατηρώντας ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι που προσπαθούν περισσότερο να φέρουν το θέμα των ΜΟΕ στην ατζέντα. «Όταν τα ΜΟΕ ενδιαφέρουν και τους δύο `λαούς`, μπορούν να αποκτήσουν αξία», είπε. Συζήτησαν λεπτομερώς, ανέφερε, και τις προτάσεις της ε/κ πλευράς και τις ιδέες της τ/κ.  Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπενθύμισε ο κ. Έρογλου, είχαν αποφασίσει να συναντώνται μια φορά το μήνα και σήμερα κατέληξαν στο να συναντώνται αν και εφόσον χρειαστεί.

«Ειδικά στη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία καλύτερης γνωριμίας, μπορέσουμε λίγο καλύτερα να διαβάσουμε τις σκέψεις μας. Ήταν μια καλή συνάντηση, μια φιλική συνάντηση και γόνιμη μπορώ να πω αυτή που έγινε σήμερα. Το σημαντικότερο από δω και πέρα, οι προτάσεις που θα θέσουμε στα ουσιαστικά ζητήματα μετά που θα τελειώσει η διερευνητική διαδικασία, οι αντίστοιχες προτάσεις και η αξιολόγηση και η ολοκλήρωσή τους, συζητήσαμε ότι τότε θα συνεχιστούν με έναν πιο λεπτομερή τρόπο οι πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Αξιολογήθηκε η πρόοδος ή μη πρόοδος – Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαλόγου λέγει ο Πρόεδρος

Ανασκόπηση της προόδου ή μη προόδου έγινε στη χθεσινή συνάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν η συνάντησή του με τον κ. Έρογλου ήταν θετική και απάντησε ότι «έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα, προόδου ή μη προόδου, με βάση τις θέσεις που κατέθεσαν μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές». «Διαφαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαλόγου όσον αφορά όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος», επεσήμανε.  Διεπιστώθησαν, συνέχισε, από δικής μας πλευράς «ή έχει επισημανθεί, η ανακολουθία προτάσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν» .

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εξεφράσθησαν από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις ή απόψεις για τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».  Και αυτό που έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε, «είναι ότι το συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, όσον αφορά τουλάχιστον τις αρχικές θέσεις των πλευρών και στη συνέχεια, βεβαίως, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, όπου θα αρχίσει να γίνεται μια πιο λεπτομερής συζήτηση των όσων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: