Δήλωση-“βόμβα” της Λαγκάρντ: Θα ήταν καλύτερα αν το κούρεμα του χρέους γινόταν νωρίτερα




Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους (PSI), που έγινε τον Μάρτιο του 2012, λέγοντας ότι "αν είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα και για την Ελλάδα και για τους πιστωτές".
   Η κ. Λαγκάρντ μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ σε εκπομπή του Αμερικανού δημοσιογράφου Τσάρλι Ρόουζ, που γυρίστηκε στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον.
   Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά οτι η έξοδος της Ελλαδας στις αγορές ηταν μια επιτυχία και αποτελεί θετικη εξέλιξη, σπεύδοντας, πάντως, να σημειώσει οτι η χώρα εχει ακομη πολλα να κάνει.Απαντώντας σε ερώτηση για την εμπειρία του ΔΝΤ από τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλαδα και τις άλλες χωρες της ευρωπαϊκής Ενωσης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι όταν ειναι τρεις οι πρωταγωνιστές – και μάλιστα ο ένας εξ αυτών εχει αναλάβει και το σημαντικο μεγαλύτερο βάρος χρηματοδότησης – το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο και περίπλοκο καθώς ο καθε θεσμός εχει τις δικές του διαδικασίες.

Αναφορικά με τα διδάγματα που θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει από την Ελλαδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε γενικά τονίζοντας οτι υπαρχουν πράγματα που θα μπορουσαν να έχουν γίνει πιο σύντομα και καλύτερα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υποστηρικτική, αλλά όχι τόσο θερμή όσο ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, ήταν η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ρωτήθηκε για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη για κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «το Πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Λαγκάρντ είπε τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Και μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό καταγράφεται πρόοδος.

Είδα τις εκδόσεις που έγιναν σήμερα και την μαζική συμμετοχή ως ένδειξη ότι η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση. Το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο οποίος είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα».

Χθες, ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την ίδια στιγμή, επιμένουν να συστήνουν την αδιάλειπτη υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου, καλωσόρισε με επίσημη δήλωση την έξοδο και τόνισε ότι η επιστροφή της αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του Ελληνικού Προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι είναι ενας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του Προγράμματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Για το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Πανίκος Παναγιώτου, μετέδωσε:

«Προς την ορθή κατεύθυνση» βαδίζει η Ελλάδα, τόνισε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, που αποτελεί το βασικό στόχο του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».

Όσον αφορά ειδικότερα την αναδιάρθρωση χρέους, επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και ακόμη απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Με την ευκαιρία έναρξης της ετήσιας εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε προειδοποίηση στους ηγέτες του κόσμου ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τα «τεράστια δημόσια και τραπεζικά χρέη», που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε έκκληση προς τις ηγεσίες των χωρών να συνεργαστούν και να βελτιώσουν με «αποτελεσματικότερες μεθόδους» την οικονομική κατάσταση στο δημόσιο και τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί ένα καινούριο κραχ, όπως αυτό που συνέβηκε το 2008.

Επίσης, η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε απογοήτευση για τις «επίμονες καθυστερήσεις» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από το ΔΝΤ, πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί το 2010 και με σκοπό να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, τόνισε, ενώ περιέγραψε την καθυστέρηση ως «εντελώς απογοητευτική» και δεσμεύτηκε «να διασφαλιστεί η συνέχιση της νομιμότητας, της συνάφειας, της οικονομικής ισχύς και η αποτελεσματικότητα του Ταμείου» .

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις κατά του εφησυχασμού, ιδιαίτερα στο χώρο της ευρωζώνης, όπως επίσης επανέλαβε τις ανησυχίες που εκφράζονται με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, περί δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες και χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να σημάνει ένα «φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης».

«Η δημιουργία μιας πιο δυναμικής, πλούσιας σε θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας, παραμένει ο συλλογικός μας στόχος», τόνισε η κ. Λαγκάνρντ, προσθέτοντας ότι «για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενεργότερη διαχείριση της κατάστασης για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέλει να ενθαρρύνει τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να εξεταστούν «βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» στις αγορές εργασίας τους και στους κανονισμούς που περιορίζουν το εμπόριο.

Τέλος, επανέλαβε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το 2014 και το 2015.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: