Κυπελλούχος Ελλάδος 2014 ο Παναθηναϊκός




Κυπελλούχος Ελλάδας 2014 στέφθηκε ο Παναθηναϊκός με θρίαμβο 4-1 επί του ΠΑΟΚ, απόψε, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Μάρκους Μπεργκ, οο οποίος πέτυχε τα πρώτα δύο γκολ (15΄, 50΄) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και MVP της αναμέτρησης, που χάρισε στους “πράσινους” τον πρώτο τίτλο τους μετά το νταμπλ του 2010. Το 3-0 διαμόρφωσε ο Νίκος Καρέλης στο 53΄, ο ΠΑΟΚ μείωσε με πέναλτι του Βούκιτς στο 70΄, ενώ ο Μπεργκ στο 88΄ διαμόρφωσε το τελικό 4-1.

Για τον ΠΑΟΚ, Κίτσιου, Λάζαρ και Λούκας κλήθηκαν να καλύψουν τις τρεις πολύ σοβαρές απώλειες των τιμωρημένων Νάτχο, Κατσουράνη και Αθανασιάδη. Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Αναστασίου, με δεδομένους τους 10 από τους 11, προτίμησε τον Καρέλη ως επιθετικό παρτενέρ του Μάρκους Μπερκ για περισσότερη πίεση ψηλά, αφήνοντας στον πάγκο τους Πέτριτς και Κλωναρίδη.

Οι “πράσινοι” μπήκαν πολύ πιο δυνατά στο ματς. Αποφασισμένοι, με καλύτερα τρεξίματα στο κέντρο και εξουδετερωμένες τις πτέρυγες του ΠΑΟΚ, είχαν τον έλεγχο και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 15΄ με τον Μάρκους Μπεργκ. Αυτά τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν μετά το ημίωρο, όταν ο “Δικέφαλος του Βορρά” άρχισε να αφυπνίζεται. Με τον Μίροσλαβ Στοχ να είναι μόνιμος… μπελάς για τον Τριανταφυλλόπουλο και τους Λάζαρ, Κάτσε να κερδίζουν μέτρα στο κέντρο, οι Θεσσαλονικείς πλησίασαν την ισοφάριση και την “άγγιξαν” στο 37΄ με τον Σαλπιγγίδη να “τραντάζει” το δοκάρι του Κοτσόλη σε εξ επαφής κεφαλιά.

Πριν καλά-καλά αρχίσει το β΄ ημίχρονο, κρίθηκε το ματς. Θα περίμενε κανείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα δεχόταν αιφνιδιασμό αντίστοιχο με αυτόν της έναρξης. Κι όμως, τα πράγματα για τους Θεσσαλονικείς ήταν ακόμα χειρότερα! Στο 50΄ ο Μάρκους Μπεργκ «έγραψε» το 2-0 με γκολ-αποτέλεσμα της εκπληκτικής εκτελεστικής ικανότητάς του, και στο 53΄ ο Καρέλης με κεφαλιά πέτυχε το τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού, ενώ είχε μεσολαβήσει και μεγάλη ευκαιρία του Πράνιτς στο 51΄! Ενα πεντάλεπτο απόλυτης καθίζησης για τον ΠΑΟΚ ήταν αρκετό για να τον βγάλει εκτός διεκδίκησης του τροπαίου και να μετατρέψει τις (μισές) κερκίδες του ΟΑΚΑ σε χώρο διεξαγωγής ενός πράσινου πάρτι.

Τα υπόλοιπα 40 λεπτά της αναμέτρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα της απονομής ήταν αφιερωμένα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ακόμα και όταν ο Βούκιτς μείωσε με πέναλτι 3-1 στο 70΄, οι “πράσινοι” παρέμειναν κύριαρχοι του παιχνιδιού και δεν έδωσαν δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να ελπίζει ότι θα μπορούσε να ξαναμπεί στο ματς. Στο 88΄ ο Μπεργκ «έγραψε» το τελικό 4-1 και έγινε ο πέμπτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ σε τελικό και πρώτος μετά τον Τσιάρτα το 1996. Αποθεώθηκε, όταν αντικαταστάθηκε από τον Πέτριτς για το “standing ovation”.

Μια χρονιά που ξεκίνησε με σκεπτικισμό για την ποιότητα και την ανταγωνιστική δυνατότητα της ομάδας, εξελίσσεται έως τώρα (καθώς υπάρχουν και τα πλέι οφ) σε ιδανική για τον Παναθηναϊκό, που ήταν εξαιρετικός στον β΄ γύρο του πρωταθλήματος και απόψε κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του μετά από τέσσερα χρόνια.

Οσο για τον ΠΑΟΚ, οι απουσίες σίγουρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και η ατυχία ήταν καθοριστικός παράγοντας στο δοκάρι του Σαλπιγγίδη. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν στέκεται ως δικαιολογία για την ανεξήγητη “απουσία” της ομάδας, στην έναρξη των δύο ημιχρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε ηττηθεί πριν από 29 χρόνια στο ίδιο γήπεδο, με το ίδιο σκορ (4-1) από τη Λάρισα!

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

1΄ Ο Γλύκος διώχνει σε κόρνερ επικίνδυνο σουτ του Ζέκα

15΄ ΓΚΟΛ: Κόρνερ Νάνο, ο Μπεργκ κερδίζει και στον αέρα και στο έδαφος τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ και με δυνατό δεξί σουτ ανοίγει το σκορ

36΄ Σέντρα Λούκας, η μπάλα βρήκε στον Κουτρουμπή, δύσκολα σε κόρνερ ο Κοτσόλης

37΄ ΔΟΚΑΡΙ: Απίστευτη ευκαιρία του ΠΑΟΚ, με σέντρα του Στοχ και κεφαλιά του Σαλπιγγίδη στο οριζόντιο δοκάρι

40΄ «Απαντάει» ο Παναθηναϊκός με μεγάλη ευκαιρία. Σέντρα Πράνιτς, κεφαλιά-ασίστ του Αμπέιντ, αλλά ο Καρέλης δεν βρίσκει σωστά τη μπάλα και αστοχεί προ κενής εστίας

45΄ Μακρινό σουτ τού Κάτσε, λίγο άουτ

45+1΄ Νέα διπλή ευκαιρία του ΠΑΟΚ, με τον Σαλπιγγίδη να μην προλαβαίνει τη μπάλα από την σέντρα του Στοχ και την κεφαλιά-παρέμβαση του Κουτρουμπή και στη συνέχεια ο Σίλντεφελντ να απομακρύνει με νέα κεφαλιά την προσπάθεια του Λούκας

50΄ ΓΚΟΛ: Ο Κουτρουμπής άνοιξε στον Μπεργκ που μπήκε από δεξιά στην περιοχή, σήκωσε το κεφάλι είδε τον Γλύκο σε λάθος θέση και πλάσαρε στην κλειστή γωνία για το 2-0.

52΄ Σέντρα Καρέλη, σουτ στην κίνηση από τον Πράνιτς που αστοχεί και χάνη την ευκαιρία να “τελειώσει” το ματς

53΄ ΓΚΟΛ: Κόρνερ του Νάνο, ο Καρέλης σηκώνεται ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς του ΠΑΟΚ και με κεφαλιά “τελειώνει” πρόωρα το ματς, διαμορφώνοντας το 3-0

65΄ Τετ-α-τετ του Στοχ από πλάγια θέση, “νικητής” ο Κοτσόλης

69΄ ΠΕΝΑΛΤΙ: Ο Αμπέιντ ανέτρεψε τον Λίνο στην περιοχή. Δύσκολη φάση, που την είδε πολύ σωστά ο Κάκος. Στο 70΄ Ο Βούκιτς μειώνει σε 3-1

78΄ Σέντρα του Νάνο, κεφαλιά του Μπεργκ άουτ

88΄ ΓΚΟΛ: Ο Μπεργκ με ατομική ενέργεια διαμορφώνει το τελικό 4-1

Οι συνθέσεις:

Κίτρινες: Κάτσε – Κουτρουμπής, Ζέκα, Καρέλης, Μπεργκ

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77΄ Κουλούρης), Ινσαουράλντε, Τζαβέλλας, Λούκας (55΄ Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης, Μιγκέλ Βίτορ, Λάζαρ (55΄ Βούκιτς), Κάτσε, Κίτσιου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Μέντες, Ζέκα, Αμπέιντ (75΄ Λαγός), Πράνιτς, Καρέλης (71΄ Ατζαγκούν), Μπεργκ (89΄ Πέτριτς)

Η συνέντευξη Τύπου και παραλειπόμενα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (προπονητής ΠΑΟΚ): «Είναι δύσκολες ώρες για όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Είχαμε πολύ άγχος κυρίως από έμπειρους, ενώ οι νεότεροι είχαν διάθεση και όρεξη. Κάποιοι φαίνεται πως δεν άντεξαν το βάρος. Μετά το 20΄-25΄ ήμασταν κάπως καλύτεροι, χάσαμε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες. Στην αρχή του β΄ ημιχρόνου δεχθήκαμε δύο γκολ, εκεί χάθηκε το παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός πήρε δίκαια το τρόπαιο. Στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό χάσαμε ενέργεια, αλλά και παίκτες. Δεν είχαμε αυτοσυγκέντρωση στις στημένες φάσεις. Έως τώρα η άμυνά μας είχε σταθεί πολύ καλά, αλλά σήμερα ο Μπεργκ είχε την ικανότητα και την τύχη να σημειώσει τρία γκολ. Ήταν σημαντικές οι απουσίες μας, σίγουρα μας έλειψαν πάρα πολύ οι Κατσουράνης, Νάτχο, Αθανασιάδης, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για το ποια θα ήταν η εικόνα μας. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου ήταν λογικές μετά από τέτοιο σκορ. Ο Παναθηναϊκός βγάζει υγεία και ηρεμία. Σε εμάς υπήρχαν και υπάρχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις και ακόμα και σήμερα εμείς φανήκαμε πιεσμένοι και ο Παναθηναϊκός πιο απελευθερωμένος.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (προπονητής Παναθηναϊκού): «Από την αρχή θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε “αφεντικό” στο γήπεδο. Με εξαίρεση ένα διάστημα στο πρώτο ημίχρονο που αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τον Στοχ, ήμασταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Ξέραμε ότι ο ΠΑΟΚ θα είχε αδυναμία στα στημένα και δουλέψαμε πολύ σε αυτόν τον τομέα τις τελευταίες ημέρες. Για εμένα το μεγάλο στοίχημα ήταν ο ημιτελικός με τον ΟΦΗ. Αφού περάσαμε, ήμουν σίγουρος ότι θα παίρναμε το κύπελλο. Χωρίς ίχνος υπεροψίας, απλώς η ομάδα και τα παιδιά μού βγάζουν τρομερή αυτοπεποίθηση. Η ποιότητα των παικτών, το πάθος και η ταχύτητά μας, έκανε πιο εύκολο το έργο μας και πολύ πιο δύσκολη την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να μας αντιμετωπίσει. Συγνώμη από τον διαιτητή για την αντίδρασή μου στη φάση του πέναλτι. Δεν σταματάμε εδώ. Η ομάδα ακόμα χτίζεται. Είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά να κερδίζουν τρόπαια. Διέψευσαν τους πάντες. Έχουμε ακόμα δρόμο όμως για να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Σίγουρα στην επόμενη σεζόν οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες και θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει».

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ (MVP της αναμέτρησης): «Συμφωνώ με αυτά που είπε ο προπονητής μου, σχετικά με το μικρό διάστημα του πρώτου ημιχρόνου όπου είχαμε κάποια προβλήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που δείξαμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να σκοράρουμε πολλά γκολ. Σχεδόν κάθε ευκαιρία ήταν γκολ κι αυτό αποδεικνύει τον βαθμό συγκέντρωσής μας στο ματς. Ηλθα στην Ελλάδα για να κάνω μια καινούρια αρχή. Και πιστεύω ότι από την ομάδα μας κανείς δεν ήλθε εδώ για να βολευτεί. Όλοι θέλουν να εξελιχθούν. Εγώ βοηθάω την ομάδα και η ομάδα εμένα. Γνωρίζω ότι ο Παναθηναϊκός πήρε ρίσκο με εμένα, αφού ήμουν τραυματίας αρκετό καιρό. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου. Ξέρω ότι έχω έλθει σε ένα σπουδαίο σύλλογο με σπουδαίους οπαδούς. Είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλά δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε. Νιώθω πολύ καλά, θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά στη νέα προσπάθειά μας τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

* Ο Δημήτρης Σαραβάκος ηγήθηκε των Κυπελλούχων Ελλάδας, τη στιγμή που ανέβηκαν στις θέσεις των επισήμων για να πάρουν το τρόπαιο. Η παρουσία του προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους “πράσινους” οπαδούς και ο “Μητσάρας” άκουσε ξανά το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη τους.

* Αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟ που είχαν μείνει στο ΟΑΚΑ ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, στα λίγα δευτερόλεπτα που κράτησε στα χέρια του το τρόπαιο, πριν το παραδώσει στον Ζέκα.

* Παρά την ευγενική έκκληση του εκφωνητή για “ζεστό χειροκρότημα”, ο κόσμος στο ΟΑΚΑ δεν… χαρίστηκε ούτε στον Τάσο Κάκο, ο οποίος επίσης αποδοκιμάστηκε. Κι όλα αυτά σ΄ ένα ματς που κύλησε ομαλά και στη μοναδική δύσκολη φάση (πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ) αποφάσισε ορθά.

* Εκκένωση… ρεκόρ έγινε στις θύρες που φιλοξένησαν τους πάνω από 20.000 φίλους του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ. Δεν είχαν περάσει πέντε λεπτά από το σφύριγμα της λήξης και οι κερκίδες ήταν άδειες! Λίγο αργότερα ακούστηκε ο χαρακτηριστικός κρότος των δακρυγόνων, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί -μέχρι στιγμής- σοβαρά επεισόδια.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: