Κέρι: Το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο – Ο Λαβρόφ επικρίνει ΗΠΑ και Ε.Ε.




Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη» αποσταθεροποιώντας την Ουκρανία. Σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις σε ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον, ο Κέρι υπογράμμισε ότι «το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο» και ότι η Συμμαχία θα υπερασπιστεί κάθε τμήμα του.

«Σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης», είπε ο αμερικανός υπουργός. «Όποιο δρόμο επιλέξει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα σταθούν μαζί στην υπεράσπιση της Ουκρανίας», πρόσθεσε στην ομιλία του την οποία παρακολούθησαν πολλοί υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών και χωρών μελών του ΝΑΤΟ. «Και το πιο σημαντικό, μαζί πρέπει να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρο στο Κρεμλίνο ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο και ότι θα υπερασπιστούμε κάθε τμήμα του», υπογράμμισε ο ίδιος.

Απευθύνοντας εξάλλου μια έκκληση προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ο Κέρι δήλωσε ότι η ενότητα είναι κρίσιμη και ότι οι προϋπολογισμοί άμυνας των κρατών μελών δεν πρέπει να μειωθούν. «Μαζί πρέπει να απωθήσουμε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα κυρίαρχων κρατών διά της βίας», πρόσθεσε ο Κέρι. «Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την διατλαντική μας συμμαχία. Η δύναμή μας θα έρθει από την ενότητά μας», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι γεγονός ότι κινδυνεύει ολόκληρο το μοντέλο μας για την παγκόσμια ηγεσία».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα κάλεσμα για να ξυπνήσουμε» ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια «να προωθηθεί μια διατλαντική κοινότητα πιο ισχυρή, με περισσότερη ευημερία» σημείωσε ο Κέρι. «Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια να εργάζονται μαζί μας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ευρωατλαντική συμμαχία», υπενθύμισε ο αμερικανός υπουργός. Όμως «αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία μας διδάσκει ότι η Ρωσία (του προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παίζει με άλλους κανόνες», συνέχισε.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εξαρτώνται από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, αν βοηθήσουμε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές αγορές», επεσήμανε.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΒΡΟΦ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε σήμερα τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εναντίον της χώρας του εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αντίκεινται στην κοινή λογική και είναι έργο αδύναμων δυτικών πολιτικών «που προσπαθούν να κατηγορήσουν τους άλλους».

«Απορρίπτουμε τις κυρώσεις, όποιες κι αν είναι, και κυρίως τις κυρώσεις που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που είναι αντίθετες στην κοινή λογική, σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κούβα.

«Οι προσπάθειες να κατηγορήσουν άλλους είναι αποτέλεσμα αδύναμων πολιτικών ή μάλλον πολιτικών που κατανοούν ότι οι γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες έχουν αποτύχει και προσπαθούν να κατηγορήσουν άλλους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας διευθέτησης αυτής της κρίσης το συντομότερο δυνατόν μέσω ενός εθνικού διαλόγου που θα περιλαμβάνει τις απόψεις όλων των περιοχών της χώρας, είναι ο μοναδικός πιθανός δρόμος», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου ο Λαβρόφ ευχαρίστησε την κουβανική κυβέρνηση για την «σταθερή υποστήριξη της ρωσικής θέσης στην ουκρανική κρίση που προκλήθηκε από ένα πραξικόπημα το οποίο υποστήριξαν οι δυτικές δυνάμεις», αναφερόμενος στην αποπομπή του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά του ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει ενεργά» τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ αποκαλώντας την «σοβαρή απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η Κούβα απορρίπτει ενεργά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι αυτοί που τις επιβάλλουν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που έχουν εξαπολύσει κατακτητικούς πολέμους, που επεμβαίνουν στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών και προκαλούν την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων που δεν συμφωνούν με τα συμφέροντά τους για κυριαρχία», είπε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον κουβανό ομόλογό του στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κούβα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο. Στη συνέχεια ο ρώσος υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, επόμενος σταθμός της οποίας είναι η Λίμα του Περού.

Η Μόσχα και η Αβάνα, χώρες που παραδοσιακά ήταν σύμμαχοι τα 30 χρόνια που διήρκησε ο Ψυχρός Πόλεμος μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, ανανέωσαν τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τους δεσμούς μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2000, έπειτα από ένα διάλειμμα την περίοδο 1991-1999, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπορίς Γέλτσιν.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: