Πότε θα επισκεφθεί ο Τζον Κέρι την Κύπρο;




«Επιθυμία του είναι να επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα το ταξίδι του» (στη Λευκωσία). Τη δήλωση έκανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι να επισκέπτεται την κυπριακή πρωτεύουσα για να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η αξιωματούχος είπε στο «Μέγκα» Κύπρου και στον “Φιλελεύθερο” ότι δεν έχει γίνει ακόμα η σχετική προετοιμασία «αλλά είναι κάτι το οποίο συζητούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία είχε αποφασίσει από τον περασμένο Μάρτιο να χρησιμοποιήσει το «βαρύ πυροβολικό» της, τον κ. Τζον Κέρι, αλλά η επίσκεψη θεωρήθηκε βεβιασμένη ενέργεια και δεν πραγματοποιήθηκε. Προτίμησαν να γίνει η επίσκεψη του κ. Ρούμπιν. Αναμένεται και νέα εμπλοκή της κ. Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε επιτύχει την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος και από την κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν ερωτήσεις για το Κυπριακό. Η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης κι ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μπέρνς συζήτησαν τις προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού. Εϊπε ότι η συνάντηση είναι μέρος των περιοδικών επαφών του Υπουργείου Εξωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του κυπριακού.

Η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι επαναβεβαιώσαμε την πλήρη μας υποστήριξη στην κυπριακής ηγεσίας διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε αμφότερες τις πλευρές να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Σύμφωνα με την κ. Ψάκι, και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν την αναγκαία ευελιξία για να προχωρήσει η διαδικασία. «Συναντηθήκαμε, τόνισε, και με τις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τις δύο πλευρές ν’ αδράξουν έγκαιρα την ευκαιρία και να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο. Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε ενημέρωση για τη συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ούτε για το περιεχόμενο των συνομιλιών του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν στην Κύπρο.

Photo: U.S. Secretary of State John Kerry arrives at NATO Headquarters in Brussels, Belgium, for ministerial meetings on April 1, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: