Και ο Θεοχάρης να …επιμένει: Θα πετύχουμε τους φορολογικούς μας στόχους…




Η Ελλάδα θα καλύψει την υστέρηση που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα πετύχει τους φορολογικούς της στόχους για το 2014, με την ανάκαμψη της οικονομίας, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG («Greece to Hit 2014 Tax-Income Targets, Revenue Chief Says», Αθήνα, Nikos Chrysoloras και Jonathan Stearns).

Η τρύπα στα έσοδα, που υπολογίζεται μεταξύ 200 και 300 εκ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στις προθεσμίες πληρωμής, σημείωσε ο ΓΓ εσόδων, προσθέτοντας ότι «τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι υπέρ μας. Η Ελλάδα πέτυχε τους εισοδηματικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2013, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, και δεν βλέπω κανέναν λόγο που να δημιουργεί αμφιβολία ότι δεν θα τα καταφέρουμε ξανά φέτος».

Μολονότι τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα από τους στόχους, παραμένουν ωστόσο υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2013, τόνισε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους και εταιρείες αυξήθηκε άνω του 40%, ένδειξη ότι μια ολοένα πιο ισχυρή οικονομία θα συνέβαλε στην ενίσχυση των εσόδων.

«Οι διαθέσιμοι δείκτες δείχνουν ότι η έξοδος από την ύφεση ήταν εντονότερη το τελευταίο τρίμηνο του 2013, από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα ακόμη λόγο για να είναι κανείς αισιόδοξος σε σχέση με τα έσοδα».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει φέτος, έως τώρα, αξιώσεις -για μη καταβληθέντες φόρους, πρόστιμα και άλλες υποχρεώσεις- ύψους 2,3 δις ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των οφειλών στα 63 δις ευρώ περίπου, σημείωσε ο ΓΓ εσόδων προσθέτοντας  ότι τα 23,7 δις εξ αυτών είναι μη καταβληθέντες φόροι και πρόστιμα, που στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, καθώς οι εταιρείες έχουν πτωχεύσει. «Είμαστε ρεαλιστές και γι’ αυτό οι στόχοι μας για τα έσοδα λαμβάνουν φέτος υπόψη τις καθυστερήσεις» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο ΓΓ εσόδων, επεσήμανε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το επιτελείο του επικεντρώνεται τώρα στην φοροδιαφυγή των πλουσίων και στην μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις. «Αναμένω χειροπιαστά αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις σύντομα» τόνισε προσθέτοντας ότι Ο κόσμος άρχισε ήδη να αισθάνεται την διαφορά.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες αλλαγές στο φορολογικό, μετά τον όγκο των νέων ρυθμίσεων την τελευταία τετραετία, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και εάν υπάρχουν μικροσφάλματα θα πρέπει αυτά να διορθώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι συνεχώς.

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-08/greece-to-meet-tax-income-targets-for-2014-revenue-chief-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: