Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά Μεϊμαράκη




Απορρίφθηκε με ψήφους 165 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Καταψήφισαν επίσης την πρόταση ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης. Σε σύνολο 241 ψηφισάντων βουλευτών «υπέρ» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 76 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης από τους ΑΝΕΛ). Οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΠΡΑ

“Ως πολιτική επιλογή και όχι ως προσωπική διένεξη” παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του, ο κος Τσίπρας συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης και του Γιάννη Στουρνάρα, περιοριζόμενος να επιμερίσει για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ευθύνες για την χθεσινοβραδινή κατάληξη της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, και μη αντίδραση στην γενικότερη “υποβάθμιση του Κοινοβουλίου στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση”.

“Η κατάθεση πρότασης μομφής, ήταν αναγκαστική κίνηση για μας, απ’ τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να πάρει επάνω του, ως μη όφειλε, την απόφαση να αποδεχθεί πλήρως τις προτροπές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, ο οποίος ήρθε να αλλάξει τη θέση υπέρ της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, που είχε διατυπώσει δύο φορές, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

“Σήμερα είναι σε όλους σαφές, ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της θεαματικής αλλαγής στάσης της κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Ακόμα μεγαλύτερος κόλαφος θα ήταν η αναμενόμενη κρίση των βουλευτών για τον κ. Στουρνάρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πιαστήκατε από λανθασμένες ερμηνείες, με μόνο σκοπό να αποφύγετε μια κοινοβουλευτική μάχη” ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

“Χθες η κυβέρνηση φυγομάχησε. Το μόνο κυβερνητικό σχέδιο ήταν η φυγομαχία – και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής, υπηρέτησε το κυβερνητικό σχέδιο. Το επικοινωνιακό τρυκ της κυβέρνησης ήταν πως διαπραγματεύεται σκληρά και πως τελείωσε το Μνημόνιο και απεδείχθη πως ο υπουργός Ανάπτυξης είχε αποδεχθεί τα μέρα εκ των προτέρων, και πως το πολυνομοσχέδιο βγήκε εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα Μνημόνια. Τι έμεινε; Οι αντάρτες γάλακτος, οι οποίοι όπως κάθε φορά κάνουν φασαρία και όπως πάντα ψηφίζουν τα πάντα, σε συνεννόηση πάντα με την κυβέρνηση” σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η Βουλή εκβιάστηκε με συνειδητά ψεύδη, αφού – όπως αποδεικνύεται – δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα είσπραξης της δόσης στο Eurogroup μεθαύριο, αλλά στις 17 του Απρίλη, οπότε δεν υπήρχε και κατεπείγον λόγος υπερψήφισης του νομοσχεδίου. Η πρόταση δυσπιστίας μας θέλησε να ξεσκεπάσει αυτή τη διαδικασία συγκάλυψης, αλλά και την προσπάθεια αυτοαμνήστευσης των εμπλεκομένων, σε πράξεις που συνιστούν κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Γιατί πώς μπορούμε αλλιώς να εξηγήσουμε όταν με 2,5 δις μπορούν να πάρουν το 51% της Eurobank όταν το Δημόσιο έχει βάλει 11,5 δις. Αυτό για σας τι είναι;” ανέφερε ο κος Τσίπρας απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε την ομιλία του με την υπενθύμιση πως στα δύο τελευταία χρόνια, “από τη Βουλή έχουν περάσει 180 νόμοι, 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, 9 νομοσχέδια με κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μονάχα για την ψηφοφορία και δεν έρχεται ποτέ στις ερωτήσεις. Η Βουλή έχει αποκτήσει έναν καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο, καθώς κατατίθενται “εκπρόθεσμες εν κρυπτώ τροπολογίες και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων σε ένα άρθρο”.

“Το παράδοξο είναι πως ο Πρόεδρος της Βουλής, κατ’ ιδίαν συμφωνεί μαζί μας και δεσμεύεται πως το Προεδρείο θα λάβει μέτρα. Διαπιστώσατε όμως να έχει βελτιωθεί η κατάσταση;” αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η απάντηση του άμεσα θιγόμενου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπήρξε σε διαφορετικό ύφος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για “παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος με καταχρηστικό τρόπο, στην προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου”.

Ο κος Μεϊμαράκης δήλωσε πως στη Βουλή έχει “διττό ρόλο” ως βουλευτής της ΝΔ και ως Πρόεδρος του Σώματος και πως η δεύτερη ιδιότητά του δεν απορροφά την πρώτη: Παρότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να κριθεί αυτοτελώς, “δεν υπάρχει Πρόεδρος και αντιπρόεδρος που να μην ανήκει σε κομματικό σχηματισμό και ιδεολογία. Δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά εκλέγονται από ένα συγκεκριμένο χώρο, με σταυρό προτίμησης. Έχω την διττή ιδιότητα του βουλευτή που ανήκει σε μια πολιτική οικογένεια που δεν μπορεί να την απαρνηθεί” δήλωσε ο κος Μεϊμαράκης. “Ο δικός σας αντιπρόεδρος, τι αισθάνεστε ότι είναι; Όταν κατ΄ επανάληψη απ’ την έδρα έχει συμπεριφερθεί με ανάλογο τρόπο, του κάναμε πρόταση μομφής;” ρώτησε ο κος Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στον Γιάννη Δραγασάκη. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Μεϊμαράκης υπαινίχθηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που εκείνος δεν βρισκόταν στην έδρα – και πως όταν η Ε’ αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά επεχείρησε να αντικαταστήσει τον κ. Δραγασάκη την ώρα κατάθεσης της πρότασης, ο τελευταίος δεν της το επέτρεψε.

Και τις τρεις αιχμές απέρριψε αργότερα ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος απέρριψε και την ιδέα του “διττού ρόλου”. “Κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη” ανέφερε με νόημα ο κος Δραγασάκης.

– “Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνυπογράφετε την πρόταση μομφής εναντίον μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και αντιπρόεδρος της Βουλής;” ανταπάντησε ο Β. Μεϊμαράκης.

“Αν εχθές η Βουλή δεχόταν την πρόταση, θα συζητούσαμε και θα ψηφίζαμε την Τρίτη τα μεσάνυκτα. ‘Άρα την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα είχε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν το θεωρώ αυτό υπεύθυνη στάση για τη χώρα” παρατήρησε ο κος Μεϊμαράκης για να συμπληρώσει με νέο υπαινιγμό κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Ανεξάρτητα απ τις προσπάθειες που γίνονται για να μην πάρει η χώρα την χρηματοδότηση, δεν μπορεί να γίνονται και προσπάθειες για να μην ασκήσει η χώρα την Ευρωπαϊκή Προεδρία”.

– “Με απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας!” παρενέβη από κάτω ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

– “Ναι, το πεζοδρόμιο δεν θα το επιτρέψουμε να κάνει κουμάντο στην Αθήνα! Για να συνεννοούμεθα! Ακούσατε τι σας λέω; Να ξέρετε κε Λαφαζάνη πως έχω αυτοπειθαρχηθεί πάνω στις υπερβολές που προσωπικά έχετε πει για μένα!” απάντησε ο Β. Μεϊμαράκης.

Τέλος, ο κος Μεϊμαράκης, υπενθύμισε πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση μομφής σημαίνει ότι ο Πρόεδρος του Σώματος έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη. “Η πρόταση είναι άδικη κατά του Προέδρου. Την θεωρώ ως παιχνίδι με το θεσμό του Προέδρου της Βουλής για είσπραξη μικροκομματικού οφέλους, όπως το ίδιο θεωρώ την πρόταση κατά του υπουργού” δήλωσε ο κος Μεϊμαράκης.

Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής αντέκρουσε ο αντιπρόεδρος του Σώματος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, αρνούμενος κατηγορηματικά την οποιαδήποτε μεθόδευση από την πλευρά του κόμματός του. Λίγη ώρα αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της στρεφόταν κατά του κ. Μεϊμαράκη λέγοντας πως η ομιλία του ήταν “διχαστικών τόνων”.

Επεισοδιακή ήταν και η έναρξη της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Δραγασάκης ζητούσε τον λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο της Βουλής. Η άρνηση από την πλευρά του προεδρεύοντος, Γ. Τραγάκη, να δοθεί ο λόγος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ρήση του πρόέδρου του ΠΑΣΟΚ περί κατρακύλας προκάλεσαν τα ειρωνικά χειροκροτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποχώρησαν.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, MEGA CHANNEL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: