Η WSJ εγκαλεί Ομπάμα και Ε.Ε. για την “αυταπάτη” έναντι της Ρωσίας




Tην κυβέρνηση Obama και την ΕΕ εγκαλεί η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The Russia Problem», για την έως σήμερα στάση ‘αυταπάτης’ που τηρούν αμφότερες στο θέμα της αντιμετώπισης των επεκτατικών τάσεων της Ρωσίας και του Προέδρου Putin.

Συγκεκριμένα, η WSJ υποστηρίζει ότι «η αρχή της στρατηγικής σοφίας είναι να κατανοήσουν ΗΠΑ και ΕΕ ότι η Ρωσία του κ. Putin δεν είναι μια δύναμη statusquo με περιορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά ένα απολυταρχικό καθεστώς αποφασισμένο να επανακαθορίσει τους κανόνες της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Για το λόγο αυτό, τονίζεται, η Δύση πρέπει να λάβει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο Πρόεδρος Obama θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας να εγκρίνει όλες τις προτάσεις για εξαγωγή ρευστοποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Πάνω απ΄όλα, συνεχίζει η σύνταξη της WSJ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ οφείλουν να κινηθούν γρήγορα για να αναζωογονήσουν τις δυνάμεις και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, καταρχήν ενισχύοντας το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που δεσμεύει όλα τα κ-μ της  Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης σε κάποιο μέλος.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να αποστείλουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, προκειμένου να σκεφθεί ο κ. Putin διπλά αναφορικά με το κόστος μιας νέας εισβολής. Ο Πρόεδρος Obama  ίσως σκέφτεται ότι αυτό θα είναι υπερβολικά προκλητικό, αλλά την ίδια στιγμή οτιδήποτε διαφορετικό το Κρεμλίνο το εκλαμβάνει ως αδυναμία, καταλήγει η WSJ.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304518704579526192232130128?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304518704579526192232130128.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον των PeterBaker και C. J. Chivers στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «U.S. Weighs Harder Line on Russia Than European Allies», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και σήμερα και θα στοχεύουν σ’ έναν αυξημένο αριθμό επιχειρηματιών συνεργατών του Ρώσου Προέδρου V. Putin, όπως επίσης και σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Τα μέτρα θα επιβάλλουν επίσης κυρώσεις σ’ εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς τη ρωσική βιομηχανία άμυνας, σύμφωνα με αξιωματούχους που δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Και ενώ ορισμένοι από τους συμβούλους του κ. Obama τον προέτρεψαν για επιβολή κυρώσεων σ΄ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε προς το παρόν να μην προβεί σε ανάλογα μέτρα, γνωρίζοντας την αντίθεση ευρωπαϊκών κρατών που έχουν υψηλά οικονομικά συμφέροντα έναντι της Ρωσίας, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του, ο David J. Kramer, πρόεδρος του Freedom House και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Bush, δήλωσε ότι «ενώ θα ήταν καλή ιδέα η επιβολή κυρώσεων από κοινού με την ΕΕ, οι ΗΠΑ πρέπει απλώς να ηγηθούν και να μην σπαταλούν χρόνο προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια ενιαία προσέγγιση. Είναι ευκολότερο για εμάς (σ.σ.τους Αμερικανούς) να το πράξουμε συγκριτικά με τους Ευρωπαίους και αυτοί θα ακολουθήσουν, επί όσο χρονικό διάστημα εμείς καθοδηγούμε».

http://www.nytimes.com/2014/04/28/world/europe/a-white-house-split-over-russia.html?hp

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: