Η «σοβαρή Τουρκία» και η λύση που θέλουν οι Αμερικανοί




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ – www.sigmalive.com

Ουδείς αμφισβητεί τον ρόλο που οι Ην. Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν στο Κυπριακό. Αν πραγματικά θέλουν… Και αν εννοούν όσα διατυμπανίζουν περί αρχών, διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αίφνης αλλ’ όχι ανεξήγητα, οι ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά αποθηριωθεί με την υπόθεση της Ουκρανίας. Θυμήθηκαν το διεθνές δίκαιο, κατηγόρησαν τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα αυτή, μίλησαν έντονα για παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, και αξίωσαν αποχώρηση των εισβολέων.

Μάλιστα, σε ένα δακρύβρεκτο άρθρο του στον κυπριακό Τύπο, ο πρέσβης των ΗΠΑ μάς κάλεσε να σταθούμε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, της οποίας η ανεξαρτησία και η ελευθερία πλήττονται από τον εισβολέα Ρώσο… Διερωτώμεθα, ως Κύπριοι: Πότε θα ακούσουμε την ίδια ακριβώς αμερικανική φρασεολογία και για την Κύπρο; Δεν θα την ακούσουμε! Η Κύπρος δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά βρίσκεται πλησίον της Τουρκίας. Η Ουκρανία είναι η αιχμή του αμερικανικού και δυτικού δόρατος κατά της Ρωσίας.

Η Κύπρος είναι σφάγιο στο στόμα του τουρκικού γκρίζου λύκου που, όλως…τυχαίως, είναι πολύτιμος σύμμαχος των Αμερικανών. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός των ΗΠΑ, άρα, γιατί να την κατηγορήσουν που εδώ και 40 χρόνια κατέχει τη μισή σχεδόν ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία; Αντίθετα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε απανωτές δηλώσεις, συνεντεύξεις και αρθρογραφία του επιμένει ότι «η Τουρκία είναι σοβαρή» και «θέλει πραγματικά λύση». Οι Αμερικανοί τι είδους λύση θέλουν;

Μα, «θέλουμε λύση για τους ίδιους λόγους που θέλουν και οι Κύπριοι», είπε ενθουσιωδώς προχθές στην τουρκική «Μιλιέτ». Και ποια λύση θέλουν, ποιοι Κύπριοι; Νομίζουν ότι θα μας τρελάνουν αυτοί οι Αμερικανοί. Οι θέσεις των Ελλήνων είναι πασίγνωστες και συγκρούονται ευθέως προς εκείνες των Τούρκων. Μόλις προχθές, ο κατοχικός Έρογλου μίλησε για εκατομμυριοστή φορά για «δύο λαούς» που θα ζήσουν πλάι-πλάι και κοκορεύτηκε πως «δημιουργήσαμε ένα “κράτος” από το μηδέν και όλες οι προσπάθειες (των Τ/κ) ήταν για ελευθερία και ανεξαρτησία, να ζήσουν ανεξάρτητοι στο δικό τους “κράτος”. Πετύχαμε τον στόχο μας», είπε.

Χθες, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μετά από ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε: «Πέραν των αδιάλλακτων προτάσεων που καταθέτει η τουρκική πλευρά, με συμπεριφορές διά λόγων και έργων, η Τουρκία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα». Ο Γ. Ομήρου έφερε ως παράδειγμα τη Ρηματική Διακοίνωση, που κατέθεσε η Τουρκία στον ΓΓ του ΟΗΕ για τη λεγόμενη «συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» μεταξύ τους.

Τις νομοθεσίες που προωθεί το ψευδοκράτος και η Τουρκία για να δικαιούνται οι Τ/κ να υποβάλλουν αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων για ανταλλαγή περιουσιών. Το έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, καθώς και την απαίτησή της από τους Ε/κ να αναγνωρίζουν ότι προέρχονται δήθεν από τη διοίκηση της νότιας Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Τουρκία».

Ο Γ. Ομήρου πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται από πλευράς Τουρκίας μαζί με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της ΑΟΖ της Δημοκρατίας από το «Μπαρμπαρός», με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Έρογλου για τους εποίκους και στις δηλώσεις Ναμί για το εδαφικό. Αυτή είναι η «σοβαρή Τουρκία» που, κατά τον Αμερικανό πρέσβη, «θέλει πραγματικά λύση». Φαντάζεται κανείς η Τουρκία να μην ήθελε λύση, τι χειρότερα θα μας έκανε. Λοιπόν, αντί θολούρων και αμφισημιών, οι ΗΠΑ τι είδους λύση θέλουν; Εμείς ζητούμε να επαναλάβουν δυνατά και καθαρά για την Κύπρο -και να τα εννοούν- όσα πολλά ορθά είπαν για την περίπτωση της Ουκρανίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: