Η συνάντηση του Σαμαρά με τον Dimon της JPMorgan




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορούσε να αφήσει στην τύχη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, μετά από μία τετραετία αποκλεισμού της χώρας, και γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε μια πολύμηνη διαδικασία προσέγγισης επενδυτών για την έκδοση ομολόγων της 10ης Απριλίου, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον επενδυτών, όπως της BlackRock και της Invesco.

Αυτό υποστηρίζουν οι Jesse Westbrook (Λονδίνο), Eshe Nelson (Λονδίνο) και Nikos Chrysoloras (Αθήνα) στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Called on Dimon for Greek Bonds on Way to Returning 400%».

Καθοριστική ήταν η συνάντηση των επενδυτών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κεντρικό κτίριο της JPMorgan Chase στο Μανχάταν, υπό του εκτελεστικού διευθυντής της, Jamie Dimon, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος και ζήτησαν την διατήρηση της ανωνυμίας τους. Η επίθεση γοητείας άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση ομολόγων 3 δις ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά επτά περίπου φορές.

Μολονότι η Ελλάδα συνεχίζει να πλήττεται από τον αποπληθωρισμό και την υψηλότερη στην Ευρώπη ανεργία, η έκδοση ομολόγων υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από το στίγμα της χώρας από όπου ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση και όπου διενεργήθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Όπως επισημαίνει το στέλεχος της Invesco, Mark Nash, «η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση κρύβει ίσως κάποιους κινδύνους, καθώς εξαρτάται από την βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη. Τα βασικά στοιχεία στην Ελλάδα δεν είναι εντελώς ρόδινα, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εξελίσσονται πολύ καλύτερα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των επενδυτών που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα είναι η Invesco, η Greylock Capital και η Black Rock, ενώ άλλα funds όπως το Insight Investment Management, η Kleinwort Benson Bank, η Natixis Asset Management και το Skagen, δεν πήραν μέρος στην διαπραγμάτευση κρίνοντας ριψοκίνδυνο ένα επιτόκιο κάτω του 5%.

Τι ανησυχίες αυτές αντιμετώπισε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς, κατά την συνάντησή του με τους επενδυτές, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ήδη συναντήσει τον JamieDimon τον Αύγουστο, όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ο Jamie Dimon, του οποίου ο παππούς ήταν τραπεζίτης στην Ελλάδα πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, στήριξε σθεναρά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την συνάντηση του Σεπτεμβρίου, και την προσπάθειά του για να αναστρέψει την πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με ένα από τα πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Δύο  ημέρες πριν σε ηλεκτρονική ανακοίνωση είχε δηλώσει ο Jamie Dimon ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουμε για την ανάκαμψη και την ευημερία της Ελλάδας και εμείς στην JPMorgan είμαστε ευτυχείς που κάνουμε ό,τι μας αναλογεί».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καλές, ενώ οι καλές σχέσεις με την Τρόικα είναι καθοριστικές για την αποπληρωμή των ομολόγων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greylock, Hans Humes, δήλωσε ότι πήρε μέρος στην διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων, καθώς θεωρεί ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Είχαμε την ακλόνητη πίστη στις μεταρρυθμίσεις και στην αναστροφή της πορείας της οικονομίας. Με δεδομένη την εμπλοκή μας στη διαδικασία και το ότι είμαστε τόσο υποστηρικτικοί σε ό,τι κάνει η Ελλάδα, σίγουρα θα συμμετάσχουμε με σχετικά μεγάλες τοποθετήσεις» δήλωσε ο Hans Humes προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχει πιθανώς σε μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων ενώ εξετάζει τη συμμετοχή του στο εταιρικό ελληνικό χρέος.

http://www.businessweek.com/news/2014-04-23/samaras-called-on-dimon-for-greek-bonds-on-way-to-returning-400-percent

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: