Η πείνα είναι ανθρώπινο δημιούργημα




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ενας στους οκτώ ανθρώπους του πλανήτη υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η Αφρική αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε μια άλλη έκθεση όμως της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι ο κόσμος χάνει ή σπαταλάει το 25%-33% των τροφίμων που παράγει ετησίως για κατανάλωση, ένα τεράστιο ποσοστό που θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα μεταξύ υποσιτισμού και επαρκούς διατροφής σε πολλές χώρες.

«Το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλιούνται παγκοσμίως είναι ντροπιαστικό», δήλωσε ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προσθέτοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ και όμως εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στο σκουπιδοτενεκέ ή χαλάνε πριν φτάσουν στην αγορά».

Σε περιοχές όπου ο υποσιτισμός είναι ενδημικός, όπως σε Αφρική και Νότια Ασία, η σπατάλη αντιστοιχεί σε 400-500 χαμένες θερμίδες κατ’ άτομο ημερησίως. Στον ανεπτυγμένο κόσμο σπαταλούνται πολύ περισσότερες θερμίδες, από 750 μέχρι 1.500.

Στη Βόρεια Αμερική, το 61% των απωλειών εντοπίζεται στο στάδιο της κατανάλωσης, για παράδειγμα τρόφιμα που αγοράζονται και αφήνονται να σαπίσουν στα ψυγεία. Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνουν αρμόδιοι φορείς, που ενδεχομένως θα περιόριζαν τη σπατάλη, περιλαμβάνονται: η αλλαγή των τεχνικών αγροτικής παραγωγής, οι επενδύσεις στις μεταφορές, η αποθήκευση των τροφίμων, προγράμματα συγκέντρωσης εναπομεινάντων τροφίμων από εστιατόρια και ξενοδοχεία και διάθεσής τους σε φτωχές και άστεγες οικογένειες, καθώς και η αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτών και εμπόρων.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Άλλωστε, η πείνα δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε κατάρα, αλλά το αποτέλεσμα συγκεκριμένων, ζημιογόνων πολιτικών επιλογών και πρακτικών.

Την ίδια στιγμή, κερδοσκοπικά συμφέροντα κρατών και πολυεθνικών γέμισαν τα χωράφια με μεταλλαγμένα και τα γεωργικά προϊόντα με δηλητήρια, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έτσι δήθεν θα σώσουν τον πλανήτη από την πείνα. Ανήκουν στο ίδιο σινάφι με αυτούς που προκαλούν ασθένειες και εμποδίζουν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για να πουλάνε φάρμακα.

Η πείνα λοιπόν είναι ανθρώπινο δημιούργημα και αναδεικνύει την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: