Η Μόσχα οργανώνει τους παλιούς συμμάχους της στη Λατινική Αμερική




Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση προς τους αριστερούς συμμάχους της Μόσχας στη Λατινική Αμερική για πολιτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να συγχρονίσουμε τα ρολόγια με τους συμμάχους μας για να εξασφαλίσουμε μια συντονισμένη δράση επί των διεθνών θεμάτων» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τη Μανάγκουα της Νικαράγουα.

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στην περιοχή επιθυμούν μια ειρηνική λύση στην κρίση της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων, που θα περιλαμβάνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

«Η Νικαράγουα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να βρει ειρηνικές λύσεις στη Συρία και την Ουκρανία» είπε ο Ορτέγκα που πρόσφατα είχε εκφράσει την άποψη ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες «σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήσιμες».

Μιλώντας νωρίτερα στην Κούβα, ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της έναντι της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ είπε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Ο Λαβρόφ ξεκίνησε το ταξίδι του την Δευτέρα από την Αβάνα, και θα συνεχίσει στο Περού και τη Χιλή.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης, όμως θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών στην οικονομία της, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να μην καταφύγουμε στη λήψη μέτρων σε αντίποινα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό», δήλωσε ο Πούτιν αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

«Όμως αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί (οι κυρώσεις), φυσικά θα πρέπει να σκεφτούμε ποιος εργάζεται σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, και πώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν χθες και σήμερα αντίστοιχα μια δεύτερη δέσμη κυρώσεων εναντίον ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που θεωρείται πως πρόσκεινται στον Πούτιν.

«Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμη (κυρώσεων), δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο με τι συνδέεται, διότι δεν υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική κρίση και κάλεσε το Κίεβο και τους φιλορώσους διαδηλωτές να σεβαστούν τη συμφωνία της Γενεύης και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: