Η Μόσχα κατηγορεί Κίεβο και Ουάσιγκτον για διαστρέβλωση του περιεχομένου της συμφωνίας της Γενεύης




Η κυβέρνηση της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διαστρέφουν το περιεχόμενο της συμφωνίας η οποία επετεύχθη στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και ότι παραβλέπουν αυτές που αποκάλεσε προκλητικές ενέργειες από μέρους των Ουκρανών εθνικιστών.

Η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί ότι η Δύση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία αλλά «τα γεγονότα, δυστυχώς, δείχνουν το αντίθετο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν χάσματα όσον αφορά την ερμηνεία του πώς η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ρωσία, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμοστεί και από ποιον.

Η Μόσχα είναι «κατάπληκτη από την διαστρέβλωση [της συμφωνίας] από μέρους των αρχών στο Κίεβο και τους Αμερικανούς εταίρους» της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρά το ότι η συμφωνία καλεί να αφοπλιστούν οι παράνομες ένοπλες οργανώσεις, «το Κίεβο και η Ουάσινγκτον, όπως και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνεχίζουν να επιμένουν στη ανάγκη να αφοπλιστούν μόνο οι Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι προασπίζονται τα δικαιώματά της στη νοτιοανατολική Ουκρανία». Η διατύπωση αυτή προφανώς αναφέρεται στους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Ταυτόχρονα, κλείνουν τα μάτια στις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες των μαχητών των ριζοσπαστικών ακροδεξιών δυνάμεων», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία, αναφερόμενη στις ένοπλες ομάδες των Ουκρανών εθνικιστών.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επανέλαβε την έκκληση για την άμεση αποχώρηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη νοτιοανατολική Ουκρανία και την έναρξη ενός διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι περιφέρειες και οι πολιτικές δυνάμεις της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Η Ρωσία επιμένει εκ νέου στην ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, την ώρα που το Κίεβο έχει ανακοινώσει πως ξαναρχίζει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: