Η λειτουργία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εξυπηρέτησε την τουρκική προπαγάνδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – www.epikaira.gr, www.mignatiou.com

Οι θριαμβευτικές δηλώσεις επωνύμων οπαδών του «ναι» (στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν), που έγιναν μετά την λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην κατεχόμενη Αμμοχωστο, κυριαρχήθηκαν από τη γνωστή υπερβολή, που τους χαρακτηρίζει. Αλλωστε μας έχουν συνηθίσει να καβαλλικεύουν γυμνά άλογα και να πέφτουν και να τσακίζονται με την πρώτη αναποδιά.

Ευτυχώς, η λειτουργία που σχεδιάστηκε από το εξωτερικό ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, βοήθησε να αντιληφθούν και οι πλέον δύσπιστοι, ότι οι Τούρκοι απαιτούν σχεδόν τα πάντα στο Κυπριακό. Η φράση του Τουρκοκύπριου Μουφτή, με τη δήθεν αφέλεια που τον διακρίνει, ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα, είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο σκέψης των κατακτητών.

Προκάλεσε κάκιστη εντύπωση η απάθεια με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι δηλώσεις του Μουφτή, ο οποίος μίλησε για το παράνομο κατοχικό καθεστώς ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Οι παριστάμενοι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και η σύζυγός του Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου και άλλοι παράγοντες του νησιού, έκαναν πως δεν άκουσαν την πρόκληση, επειδή έγνοια τους ήταν να «προφυλάξουν» το δήθεν καλό κλίμα. Η συμπεριφορά που επέδειξαν είναι απαράδεκτη και κατακριτέα, ενώ τα ίδια ισχύουν και για τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειο, ο οποίος δεν άκουσε και δεν είδε, ως να βρισκόταν σε άλλο χώρο. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε δήθεν μαζικά το παρόν του, σημείωσε ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος», και μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο, πριν λίγο καιρό».

Δεν είναι αλήθεια ότι ο λαός έδωσε μαζικά το παρόν του, διότι οι 3 χιλιάδες που παραβρέθηκαν μποστά στις 700 χιλιάδες ψυχές που ζουν στην Κύπρο, είναι ένα ασήμαντο ποσοστό, πόσο μάλλον όταν η λειτουργία, που επίτηδες σχεδιάστηκε για τη Μεγάλη Παρασκευή, διαφημίστηκε απ’ όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το εκκλησιαστικό γεγονός της δεκαετίας. Δεν ήταν… Αποδείχθηκε ως η καλύτερη διαφήμιση για την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, και πολύ ορθά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως γίναμε όργανα της προπαγάνδας των Τούρκων. Βεβαίως, έπρεπε ο ίδιος να είχε ασχοληθεί με το θέμα, και έπρεπε να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της εκκλησίας από τους Τούρκους για τους αλλότριους σκοπούς τους.

Με όλο το σεβασμό στους λίγους πιστούς που οδηγήθηκαν στην κατεχόμενη Αμμοχωστο από την πίστη τους και την αγάπη τους για την πόλη τους, η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής ήταν ένα ακόμα λάθος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και ένας θρίαμβος για το κατοχικό καθεστώς και την Αγκυρα. Η παράδοση του κλειδιού μίας εκκλησίας, που δεν χρησιμεύει καθόλου στους κατακτητές, είναι ασήμαντη ενέργεια, εάν δεν ακολουθηθεί από πράξεις για τους ναούς και τα μοναστήρια στην κατεχόμενη γη μας, τα οποία αφέθηκαν να καταρρεύσουν, ενώ πολλά χρησιμοποιούνται ως σταύλοι ζώων. Οσες εικόνες και κειμήλια δεν καταστράφηκαν έχουν πωληθεί στο εξωτερικό από το κύκλωμα λαθρομπόρων στο οποίο συμμετείχαν Τούρκοι, Γερμανοί και Βρετανοί πολίτες. Η καταστροφή των εκκλησιών είναι απόλυτη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική προπαγάνδα να αλλάξει την πραγματικότητα. Τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους.

Οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμα και αυτόνομο κουρδικό κράτος, αλλά στην Κύπρο δεν θα κάνουν ουδεμία παραχώρηση ή υποχώρηση, στοχεύοντας στον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Ολα τα υπόλοιπα είναι στάκτη στα μάτια και εκβιασμός των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι υπό την πίεση της οικονομικής καταστροφής ενδέχεται να δειλιάσουν και στο νέο δημοψήφισμα να ψηφίσουν «ναι» στην παράδοση της πατρίδας τους στη σφαίρα επιρροής της Αγκυρας…

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: