Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί στηρίζουν τον Πούτιν – Η Ρωσία ενισχύει οικονομικά και τη Χ.Α.;




Την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να λάβουν σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αναλαμβάνουν τον ρόλο υπεράσπισης της Μόσχας, υποστηρίζει η CarolMatlack σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι στο BLOOMBERG με τίτλο «Why Europe’s Far Right Is Getting Cozy With Russia».

Η Marine LePen, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, επισκέφθηκε αυτό το μήνα την Μόσχα, όπου επέπληξε την Δύση για την κήρυξη ενός καταστροφικού νέου πολέμου κατά της Ρωσίας. Το κόμμα της έστειλε, επίσης, παρατηρητές εκλογών οι οποίοι επικύρωσαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Ο Geert Wilders, ηγέτης του ακροδεξιού ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην Ουκρανία, ενώ ο Nigel Farage, επικεφαλής του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Βλαδιμίρ Πούτιν είναι ο ηγέτης που θαυμάζει περισσότερο στον κόσμο.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανταπόκριση, μοιάζουν παράξενες καθώς ο Πούτιν δικαιολόγησε την επέμβαση στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι αποσκοπεί στην προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από τα ακροδεξιά στοιχεία που βρίσκονται στη σημερινή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η ρητορική αυτή οφείλεται σε πολιτικούς υπολογισμούς παρά σε κάποια ιδεολογία. Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, οι ηγέτες της «θέλουν να αναδείξουν τους κινδύνους από τον επεκτατισμό της ΕΕ», σημειώνει ο Cas Mudde, βοηθός καθηγητής στο University of Georgia. Τόσο η Marine LePen, όπως και ο Geert Wilders ή ο Nigel Farage επιθυμούν την αποχώρηση των κρατών τους από την ΕΕ.

Μολονότι επιτίθενται στην ΕΕ, ορισμένοι ακροδεξιοί ηγέτες δεν εμφανίζονται πρόθυμοι για τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία. Ο Wilders πχ είναι ιδιαίτερα φιλοαμερικανός και φιλοισραηλίτης, κάτι που τον καθιστά αντίθετο με την πολιτική του Κρεμλίνου. Παρά τον θαυμασμό του επιφυλάξεις για τον Πρόεδρο Πούτιν διατυπώνει και ο Farage.

Άλλοι ωστόσο, όπως η Marine LePen, επιδιώκουν την αποκατάσταση των «παραδοσιακά φιλικών» σχέσεων με την Ρωσία, ενώ ακροδεξιά κόμματα από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και την Ιταλία έστειλαν παρατηρητές στο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Ο πιο στενός σύμμαχος του Πούτιν στην Ευρώπη είναι το ουγγρικό κόμμα Jobbik. Ο ηγέτης του, Gabor Vona, πραγματοποίησε πέρσι μια υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Μόσχα χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία εταίρο του Jobbik. Ο Mitchell A. Orenstein, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Northeastern University, σε πρόσφατο άρθρο του στο Foreign Affairs, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο των μικρών ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως της ελληνικής Χρυσής Αυγής.

http://www.businessweek.com/articles/2014-04-24/why-europes-far-right-is-getting-cozy-with-russia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: