«Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο», λένε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ – www.tanea.gr –  Φωτογραφία ΤΑ ΝΕΑ

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν πρέπει να καταγραφεί ως ένα αυτοτελές επεισόδιο αλλά ως μια επιτυχημένη ιστορία (successful story)». Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σχολίασε στα «ΝΕΑ» την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εκ μέρους της χώρας.

Τη θέση αυτή άλλωστε υιοθέτησαν όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωσυστήματος που μετείχαν στην 24η Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι υπογράμμισαν σε όλους του τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρξει «υπεραισιοδοξία» από την ελληνική πλευρά. «Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραδεχόμενη ωστόσο ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένδειξη πως κάτι έχει αρχίσει να δουλεύει σωστά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας από την Ουάσιγκτον σε έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε σημαντικό «ορόσημο» και ευπρόσδεκτη εξέλιξη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να παράγει «ισχυρά αποτελέσματα».

Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Τόσο η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χριστίνα Παπακωνσταντίνου όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΔΝΤ, άκουσαν μόνο θετικές αναφορές και σχόλια για την ελληνική πρόοδο και την ταχεία προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Η περίπτωση της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές στηρίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία πρέπει να συνεχιστεί με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσει κάποιες από τις οποίες πρέπει να υλοποιηθούν και κάποιες από τις οποίες έχουν εφαρμοστεί ήδη, αλλά και στη διαρκή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην κατάλληλη ανακεφαλαιοποίησή του. Τα θέματα αυτά μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ακόμη πιο σημαντικά από ό,τι πριν ώστε η έξοδος της χώρας στις αγορές να μην καταγραφεί ως ένα αυτοτελές επεισόδιο αλλά ως μια επιτυχημένη ιστορία». Επίσης αναφέρθηκε στην ευρύτερη θετική συγκυρία, λέγοντας πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι αγορές είναι πολύ ευνοϊκές για τους εκδότες χρέους σε όλο τον κόσμο καθώς έχουν υπάρξει εκδόσεις με χαμηλά επιτόκια από χώρες που είναι υπό πίεση τα spreads των οποίων έχουν υποχωρήσει σήμερα σε επίπεδα προ κρίσης.

«Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στην Ελλάδα. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Με αυτή τη φράση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου ότι ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές δεν συνεπάγεται και την έξοδό της από την κρίση. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και δανείσθηκε με «αξιοπρεπές επιτόκιο» είναι ένδειξη ότι κάτι δουλεύει. Τόνισε επίσης ότι πρώτη φορά καταγράφεται θετική ανάπτυξη και αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μαζί θα επανέλθουν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις. «Ελπίζω πως η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται και ότι αυτό θα καταδειχθεί στα μεγέθη της απασχόλησης» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γεννά αισιοδοξία, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Στελέχη της ζώνης του ευρώ υιοθετώντας τη γραμμή Ντεϊσελμπλούμ ανέφεραν από την Ουάσιγκτον ότι η ελληνικού πλευρά «δεν πρέπει να κατακλυσθεί από υπεραισιοδοξία», αφενός διότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι υψηλότερο από αυτό που έχει υπολογισθεί στο πρόγραμμα, αφετέρου διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της για τα επόμενα δύο χρόνια είναι μεγάλες.

«ΟΡΟΣΗΜΟ»

Από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε ως γεγονός  «ορόσημο» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προέβλεψε την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου καλών νέων για την ελληνική οικονομία και επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, μη εξαιρουμένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παρότι ο δανός οικονομολόγος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα στήριξης, ξεκαθάρισε ωστόσο πως τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016 θα πρέπει να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από τη ζώνη του ευρώ, καθώς δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει τα χρήματα που απαιτούνται από τις αγορές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: