Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, λέει ο πρέσβης Παναγόπουλος




«Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η  Μαρτίου 1821, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, όπως και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της κυβέρνησής του και του ρλληνικού λαού για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Για την τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, τίμησαν τη μεγάλη ελληνική επανάσταση, τον αγώνα για την Ανεξαρτησία, αλλά και την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, που πραγματικά αποτελεί τη ζωντανή γέφυρα με την Ελλάδα».

Ο Έλληνας πρέσβης επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην προσφώνησή του για τις σχέσεις των δυο χωρών, για τις καταβολές του δυτικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για τη συμβολή της Ελλάδας. Επίσης, είπε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, ελπίζει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και ήταν ιδιαίτερα θερμός στις εκδηλώσεις του. Νομίζω ήταν έκδηλη η προσπάθεια του προέδρου και του αντιπροέδρου, που προηγήθηκε στο βήμα, να μεταφέρουν τη φιλία που αισθάνεται ο αμερικανικός λαός, μέσω της ηγεσίας του, στην ελληνική ομογένεια και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν, ο κ. Παναγόπουλος, υπογράμμισε: «ο αντιπρόεδρος είναι πάντα πιο θερμός για την Ελλάδα με την έννοια ότι έχει παλιούς ιστορικούς και παραδοσιακούς θεσμούς με ηγετικά στελέχη της ομογένειας και με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και πριν από δυο μέρες είχε τηλεφωνική συνομιλία μακράς διάρκειας με τον  κ. Σαμαρά, στην οποία αναφέρθηκε άλλωστε στη σύντομη παρέμβασή του κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή στο Λευκό Οίκο. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι πάντα κοντά μας, με μεγάλη κατανόηση για τα ελληνικά θέματα και είχαμε την ευκαιρία χθες να κάνουμε, σύντομα, μια μικρή ανακεφαλαίωση, μετά το πέρας της τελετής». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στις καλύτερες προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα και βεβαίως εξέφρασε ευθέως τη συμπαράσταση και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μίλησαν κυρίως για τις σχέσεις που ενώνουν τις δυο χώρες διαχρονικά, αλλά και σήμερα, σαν δυο ισότιμοι εταίροι που μάχονται για την ίδια αποστολή στην περιοχή μας».

Όσον αφορά την εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρέσβης, ανέφερε: «ήταν μια λαμπρή τελετή, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θερμή, υπήρξε συμμετοχή από όλα σχεδόν τα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από την Ελλάδα υπήρχαν προσκεκλημένοι (σημ.: παρόντες ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος). Ενώ μας είχαν πει από το Λευκό Οίκο ότι υπολόγιζαν σε μια εκδήλωση περίπου διακοσίων καλεσμένων, νομίζω ότι τελικά ξεπέρασαν τους τετρακόσιους. Θέλω να σας πω ότι μόνο στους Ιρλανδούς και στους Έλληνες διοργανώνουν μια τέτοια τελετή, με τον τρόπο αυτό, στον Λευκό Οίκο. Ήταν, πράγματι, μια συγκινητική ατμόσφαιρα που μας έκανε όλους υπερήφανους».

Στην ερώτηση ποιο είναι το γενικότερο κλίμα στην Ουάσιγκτον σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «σε όλες τις επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, μεγάλων οικονομικών οργανισμών και αναλυτές διαπιστώνεται ότι είναι πλέον σαφής η αλλαγή της εικόνας της χώρας μας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και όλοι τονίζουν ότι τώρα χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα για να θρέψουν πραγματικά οι καρποί των θυσιών μιας μακρόχρονης περιπέτειας που είχε μπει ο ελληνικός λαός».

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγόπουλος, ανέφερε: «Όσον αφορά τη συμβολή της Ελλάδας, ως στρατηγικού εταίρου στην περιοχή, είναι πάντοτε αμείωτη. Σε όλες τις επαφές μου εδώ αναδεικνύεται και καταδεικνύεται η μεγάλη εκτίμηση που τρέφουνε οι Αμερικανοί εταίροι μας στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: