Οι Αμερικανοί φοβούνται “πόλεμο διαρκείας” στην Ουκρανία – Νέο τηλεφώνημα Κέρι-Λαβρόφ




Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε ξανά σήμερα το πρωί στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνομιλία περιγράφεται ευγενική, αλλά οι δύο υπουργοί δεν συμφώνησαν σε τίποτα, όπως συμβαίνει από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ “βγήκε” επιθετικά και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μία θέση που δεν δέχθηκε ο κ. Κέρι. Ο τελευταίος ανακοίνωσε στον κ. Λαβρόφ την απόφαση για νέες κυρώσεις και ο Ρώσος υπουργός του απάντησε ότι τα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στην εκτόνωση της κρίσης.

Να θυμίσουμε ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι κυρώσεις μπορεί να αγγιξουν και τον κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει σταματήσει τα τηλεφωνήματα με τον Πρόεδρο Ομπάμα –το τελευταίο έγινε στις 14 Απριλίου- και σύμφωνα με πληροφορίες είναι μία απόφαση που έχει επηρεάσει πολύ τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι υπουργοί των Εξωτερικών των δύο χωρών δεν έχουν τον τελευταίο λόγο.

Στην Ουάσιγκτον ανησυχούν ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο διαρκείας και είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση από αξιωματούχο, ο οποίος με τον τρόπο που έθεσε το θέμα φάνηκε ότι αναμένει ρωσική εισβολή. Αλλωστε, στο σημερινό τηλεφώνημα ο κ. Λαβρόφ επέμενε –ως τελεσίγραφο- ότι η Αμερική πρέπει να ζητήσει από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας.

Ο Ρώσος υπουργός μίλησε συγκεκριμένα και τόνισε στον κ. Κέρι ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να βάλει φρένο τους εθνικιστές του «Δεξιού Τομέα».

Για το ίδιο θέμα, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το πρακτορείο Reuters, μετέδωσαν:

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ “υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, πριν απ’ όλα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να μπει ένα τέλος στις επιθετικές ενέργειες των υπερθνικιστών του Πράβι Σέκτορ (Δεξιού Τομέα)”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κέρι, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών που το ρωσικό υπουργείο αποκαλεί ηγέτες του “κινήματος διαμαρτυρίας” στη νοτιοανατολική Ουκρανία — μια αναφορά στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν ακόμη προσπάθειες για να επιλυθεί η κατάσταση με τους κρατούμενους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ανέφερε πως “δημόσιες δομές” που ελέγχουν τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δεν είχαν ενημερωθεί όπως έπρεπε για τα σχέδια των παρατηρητών να ταξιδέψουν εκεί.

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είχε επίσης σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Μπουρκχάλτερ “ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση των παρατηρητών” της αποστολής του ΟΑΣΕ, ανέφερε η ρωσική διπλωματία.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: