“Το πλεόνασμα είναι αποκύημα δημιουργικής λογιστικής”, υποστηρίζει αρθρογράφος της Guardian




Δημοσίευμα αρθρογράφου της εφημερίδας GUARDIAN (του Larry Elliot) εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ‘δημιουργική’ λογιστική, την ίδια που οδήγησε την Ελλάδα σε κρίση και που χρησιμοποιείται εκ νέου για να καλύψει τη δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας («Greece’s Public Finances are in a Dire State, and Cooking the Books won’t Help»).

Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελείται από τα €3 δις που η κυβέρνηση χρωστά σε νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Είναι απορίας άξιο, υποστηρίζει το δημοσίευμα, που οι Βρυξέλλες βοηθούν και γίνονται συνεργοί αυτής της πρακτικής, με την Επιτροπή να επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα και να επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για την προθυμία της να λάβει σκληρές αποφάσεις που επανέφεραν στη σωστή πορεία την οικονομία της χώρας.

Η κατάσταση έχει όμως ως εξής: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 ανήλθε στα €23δις, εκ των οποίων τα €7.2 δις αποτελούν τόκους, επομένως το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται στα €16 δις. Το έλλειμμα αυτό μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, μόνο εάν εξαιρεθεί το κόστος της στήριξης του τραπεζικού τομέα (9,5% της εθνικής παραγωγής) και οι μεταφορές ποσών από την ευρωζώνη (1,5% του ΑΕΠ).

Το γεγονός ότι η μεθοδολογία χρησιμοποιείται μόνο για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό. Αν και τα οικονομικά της χώρας παρουσιάζονται ως επιτυχημένα, στην πραγματικότητα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 23%, η εσωτερική ζήτηση μειώθηκε εξαιτίας των περικοπών σε μισθούς και της λιτότητας και το χρέος που ανέρχεται σε 170% του ΑΕΠ θα χρειαστεί τελικά να παραγραφεί ή να αντιμετωπιστεί μέσω ενός τρίτου πακέτου στήριξης. ‘Σπουδαία επιτυχία’, καταλήγει ο αρθρογράφος.

http://www.theguardian.com/business/economics-blog/2014/apr/23/greece-public-finances-dire-state-cooking-books

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: