Γιατί ο Τάσος ήταν “σπάνια εξαίρεση”




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ο ΤΑΣΟΣ Μητσόπουλος δημιούργησε ελπίδα με τον θάνατό του. Αναδείχθηκε πρότυπο ηθικής ακεραιότητας. Ξεχώρισε γιατί ήταν διαφορετικός και αληθινός. Η αδόκητη απώλειά του μας θύμισε πόσο δυσεύρετες στις μέρες μας είναι τελικά κάποιες αξίες. Το καθολικό πένθος και η καταγραφή της αυθεντικής ποιοτικής προσωπικότητάς του από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία ανέδειξαν τις αρετές του.

Κάτι τέτοιες στιγμές διαπιστώνουμε το κενό που αφήνουν σ’ αυτό τον τόπο σπουδαίοι άνθρωποι που φεύγουν νωρίς. Ο αναπάντεχος χαμός τους δημιουργεί απέραντη θλίψη όχι μόνο γι’ αυτά που έδωσαν στον δικό τους χώρο, στον Ελληνισμό, στον πολιτισμό, αλλά για όλα τα άλλα που θα άφηναν στα μικρά ή μεγάλα διαστήματα του χρόνου που δεν έζησαν. Πριν από μερικά χρόνια, αποχαιρετήσαμε τον Μάριο Τόκα. Η τέχνη μας γινότανε φτωχότερη. Ήταν και πάλι Άνοιξη.

Τώρα, τον Τάσο, που έδρασε ανυπότακτος μέσα στη «λογική τάξη» της πολιτικής. Και ο μόνος αξιόπιστος μάρτυρας ότι έζησε είναι η απουσία του, παραφράζοντας τον στίχο της Κικής Δημουλά. Χαρακτηρίστηκε «σπάνια εξαίρεση», γιατί έγινε κομμάτι της εξουσίας χωρίς να λερωθεί, παραμένοντας έντιμος, ευγενής, αξιοπρεπής, αφανάτιστος πατριώτης και ωραίος άνθρωπος.

Δεν τον γνώρισα εξαιτίας της πολιτικής δράσης του ή της δημοσιογραφικής ιδιότητάς μου. Η Κατερίνα και ο πατέρας της, ο αλησμόνητος φίλος και δάσκαλος Πάμπης Βάτης, ήταν η αιτία. Τα αισθήματα μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις δεν παύουν να έχουν μια υποκειμενική αίσθηση, γιατί ο αποχαιρετισμός ενός δικού σου ανθρώπου περικλείνει πάντα βαθιά θλίψη και συναισθηματική φόρτιση. Όσα όμως και να γράψουμε για τον Τάσο Μητσόπουλο δεν μπορούν να θεωρηθούν προσωπικές εκτιμήσεις και αποστάγματα βιωμάτων. Οι πολίτες μίλησαν για την άλλη διάσταση που έδωσε στον δημόσιο βίο.

Άφησε πολύτιμη κληρονομιά στην οικογένειά του, στους φίλους του, στην πατρίδα του με τη μετριοφροσύνη, την ανθρωπιά και την ενωτική διάθεση που έζησε και πολιτεύτηκε. Απέδειξε πως μέσα από τη διαφθορά, τη σαπίλα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για εκείνους που επιμένουν να αντιστέκονται, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο κράτος και αποδεικνύοντας ότι η πολιτική έχει ομορφιά όταν συμπορεύεται με ηθικές αρχές.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: