Εξοδο στις αγορές θα επιχειρήσει η Ελλάδα




Τα πρώτα της βήματα από το 2010 που μπήκε στο μηχανισμό διάσωσης με δάνειο 110 δισ. ευρώ από την Τρόικα, θα επιχειρήσει να κάνει με έξοδό της στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα. Αυτό προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από την απόφαση χθες της άτυπης συνόδου του Eurogroup στην Αθήνα να απελευθερώσει, σε τρεις δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο, το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατ` αρχάς η ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δανεισμό μέσω 3ετών ή 5ετών ομολόγων, που θα εκδοθούν κατά το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους 2014, ενώ ο αρμόδιος επί Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ Όλι Ρεν συμπλήρωσε ότι βλέπει πολύ πιθανό “στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να απευθυνθεί και σε τραπεζικό δανεισμό”. Ο Φινλανδός Επίτροπος, που αποχωρεί από την θέση αυτή στο τέλος της εβδομάδος, αφού θα δοκιμαστεί ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, είπε ότι το πότε ακριβώς θα επιχειρηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσω τραπεζικού δανεισμού “είναι θέμα του Στουρνάρα και της κυβέρνησής του”.

Προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όχι μόνο εκείνοι της Ευρωζώνης (Eurogroup), ο κ. Στουρνάρας είπε ότι κατά το τελευταίο 2ήμερο ελήφθησαν “μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα”.

Ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε στην ελληνική Δημόσια Τηλεόραση ότι “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στα δύσκολα, τώρα που βρίσκεται στη σωστή πορεία”. Ο κ. Σόϊμπλε συναντήθηκε χθες το απόγευμα κατ΄ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, συζήτησαν τις λεπτομέρειες της αναμενόμενης επίσκεψης της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, που τοποθετείται στις 11 Απριλίου.

 “Θα είναι μία επίσκεψη πολιτικής στήριξης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δεν είναι τυχαίο ότι αναμένεται να γίνει λίγο παραπάνω από ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές”, δήλωσε κυβερνητική πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες το βράδυ, κατά την παράθεση γεύματος προς τους Υπουργούς Οικονομικών  της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς επικέντρωσε μέρος της ομιλίας του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, λέγοντας ότι και στην Ευρώπη είναι σήμερα “όσο ποτέ ενωμένη”. «Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, μετατρέψαμε μια περίοδο δοκιμασίας για την Ένωσή μας σε ευκαιρία για να επανορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να διορθώσουμε τις ατέλειες των θεσμικών μας οργάνων. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι”, είπε.

Εν τω μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να συσχετίζουν τις τάσεις αυτές και με τις “καλές ειδήσεις” που ήρθαν από το Eurogroup χθες, και αναμένονται να έρθουν και σήμερα από το Ecofin.

ΠΗΓΗ: Χρήστος Μιχαηλίδης, CNA-ΚΥΠΕ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: