Ευρεία κάλυψη της εξόδου στις αγορές από τα αμερικανικά ΜΜΕ




Ευρεία κάλυψη στα έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά αμερικανικά ΜΜΕ έχει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από μία περίπου τετραετία, ενός γεγονότος «ορόσημο», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε το τ/δ, CNBC.

Μετά από τέσσερα χρόνια, δύο δάνεια και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα ετοιμάζεται σήμερα να επιστρέψει στις αγορές μ΄ένα πενταετές ομόλογο περίπου  €2 δις, επισημαίνει ο Richard Βarley, εκ του συντακτικού επιτελείου της WALL STREET JOURNAL, σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική σύνταξη της εφημερίδας, με τίτλο «Greece’s Bonds Pose Yield Riddle».

Η συμφωνία αναμένεται να έχει απόδοση ύψους περίπου 5% και αυτό αποτελεί καλή είδηση για την  Ελλάδα και την ευρωζώνη, αλλά επίσης και μια υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο μια χαλαρή νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων. Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές τόσο γρήγορα μετά την αναδιάρθρωση του 2012 και με χρέος που υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ της είναι ίσως εντυπωσιακό. Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν βραχεία μνήμη όσον αφορά στα εθνικά χρέη. Και το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: περίπου το 80% του χρέους βρίσκεται σε κρατικά χέρια, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι τα 16 χρόνια και το μέσο κόστος χρέους βρίσκεται στο 2.6%, ρεκόρ χαμηλού επιπέδου, όπως επισημαίνει η Citigroup. Επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ενδεχομένως δεν θα επηρεάσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία  αποπληρωμής και αυτό μειώνει τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές.

Ωστόσο, συνεχίζει ο Barley, οι επενδυτές ίσως εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα προσφέρει αρκετά κέρδη συγκριτικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, έχει συρρικνωθεί κατά ¼ από το 2008 και η ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27.5%. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Εντωμεταξύ, η καλύτερη επίδοση από τα ελληνικά ομόλoγα ίσως ανήκει στο παρελθόν, καθώς η επιστροφή κέρδους έφθασε σχεδόν το 80% σε 12-μηνη βάση, βάσει στοιχείων της Barclays. 

O γρίφος για τους επενδυτές είναι ότι ενώ σε απόλυτο επίπεδο το κέρδος της νέας συμφωνίας της Ελλάδας μοιάζει ισχνό, προσφέρει ένα αξιοσημείωτο κίνητρο κέρδους συγκριτικά με χώρες όπως η Πορτογαλία και η γερμανία, καθώς στον κόσμο των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, απόδοση ύψους 5% παραμένει σπάνια περίπτωση. Με τους επενδυτές πεινασμένους για κέρδη, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει περιορισμένα προβλήματα ως προς την πώληση  του νέου ομολόγου της, αλλά για αυτούς που ανησυχούν ότι η νομισματική πολιτική διαστρεβλώνει τις αγορές ομολόγων, η πιθανή επιτυχία της Αθήνας συνιστά απλώς επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303873604579491561633270576?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303873604579491561633270576.html

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πωλήσει ένα νέο ομόλογο και η ζήτηση φαίνεται ισχυρή μεταξύ των επενδυτών που είναι έτοιμοι να δουν πέρα από την κρίση χρέους της χώρας, υποστηρίζουν οι Ben Edwards, Νeelabh Chatuverdi και Alkman Granitsas σε άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Debt Sale Signals a New Phase».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η νέα πώληση αναμένεται να κλείσει σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel στην Αθήνα. Τραπεζίτες που εργάζονται για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δήλωσαν ότι οι επενδυτές σκοπεύουν να διαθέσουν άνω των €11 δις σε εντολές, ενώ άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει ενδεχομένως €2.5 δις από την πώληση. Ως ένα βαθμό, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι, η κίνηση είναι συμβολική: η Ελλάδα συγκεντρώνει κανονικά άνω του €1 δις στις δημοπρασίες του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών που διενεργούνται δύο φορές το μήνα και το μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια διάσωσης από κ-μ της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζεται, μια επιτυχής πώληση ομολόγων θα είναι ένα μικρό βήμα προς την απεξάρτηση της Ελλάδας από τη δανειακή αυτή βοήθεια. Η βοήθεια από την ευρωζώνη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, αν και ένα σχετικά μικρό τμήμα της στήριξης από το ΔΝΤ θα συνεχιστεί.

Η πώληση νέου ελληνικού ομολόγου αντανακλά επίσης μια μεταστροφή στις κεφαλαιακές αγορές από το 2012, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε με €200 δις χρέος και επέβαλε στους ιδιώτες επενδυτές μεγάλες απώλειες. Εκείνες τις ημέρες, η Ελλάδα ήταν σχεδόν απλησίαστη. Τα νέα, μακροχρόνια ομόλογα που η χώρα πρόσφερε στους επενδυτές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης απέφεραν κέρδη σχεδόν 20% και αναδείχθηκαν σε πεδίο δράσης για ριψοκίνδυνα hedge funds.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303603904579490762430674706?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303603904579490762430674706.html

Με αφορμή τη σημερινή επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, η Andrea Kannapell στη στήλη της «Your Evening Briefing» στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES,  θέτει το ερώτημα εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει πλέον τερματιστεί. Η Kannapell επικαλείται δηλώσεις της συναδέλφου της και ανταποκρίτριας σε ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, Liz Alderman, ότι «όσον αφορά στους επενδυτές, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μοιάζει να έχει μετασχηματιστεί σε μια κρίση για ανάκαμψη από τα μέτρα λιτότητας».

Η συγκεκριμένη φάση, σύμφωνα με την Alderman, θα διαρκέσει χρόνια, λόγω του ότι τα μεγάλα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν μαζικές περικοπές σε θέσεις εργασίας και υπηρεσίες, οδηγώντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε ρεκόρ ποσοστά ανεργίας. Ακόμη και σήμερα, προσθέτει το δημοσίευμα, το ποσοστό ανεργίας είναι άνω του 25% σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ ανέρχεται σε 13% στην Ιταλία.

http://www.nytimes.com/2014/04/09/us/your-evening-briefing.html

Στις χθεσινές πληροφορίες για προεγγραφές 11 δις ευρώ και με επιτόκιο μεταξύ 5 και 5,25%, σχετικά με την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, αναφέρεται άρθρο των Catherine Boyle και Ee Sing Wong στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greece 5-year yields seen near 5 to 5.25 percent» καταγράφοντας παράλληλα τις απόψεις παραγόντων των αγορών.

«Η Ελλάδα επιστρέφει!» αναφωνούν οι αναλυτές της Credit Suisse, μετά από ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και δύο σχέδια διάσωσης, ενώ έχει πάψει πλέον η όποια συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής στην Mint Partners, δήλωσε ότι οι επιδόσεις του ελληνικού χρέους έως τώρα δείχνουν ότι θα υπάρξει ευρεία προσέλκυση επενδυτών. Η έκδοση ομολόγων αποτελεί σαφή ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία μόλις πριν από δύο χρόνια φάνταζε χαμένη υπόθεση.

Η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης το 2013, πριν σταθεροποιηθεί και επανέλθει φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά. Περισσότερα χρήματα εισήλθαν στην Ελλάδα το 2013 από όσα έφυγαν, για πρώτη φορά από την καταγραφή των στοιχείων, γεγονός αδιανόητο μόλις πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται βεβαίως για μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στον τουρισμό.

Παρά την γενική αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έκδοση των ομολόγων ορισμένοι αναλυτές διατυπώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς αναμένονται εκλογές είτε προς τα τέλη του 2014, είτε στις αρχές του 2015, που μοιάζουν απειλητικές για την κυβερνητική πλειοψηφία. Παρατηρείται ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αυξανόμενη στήριξη προς το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Το Ποτάμι, το οποίο θα μπορούσε να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

*Σημειώνουμε ότι σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του CNBC, η οποία συνεχίζεται ακόμη, «εάν θα αγοράζατε ελληνικά ομόλογα», η πλειοψηφία απαντά θετικά με ποσοστό 48%, ίσως 12%, και αρνητικά σε ποσοστό 41%.

http://www.cnbc.com/id/101567010

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Michelle Caruso-Cabrera χαρακτήρισε ορόσημο την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην μεγάλη ζήτησε που καταγράφηκε χθες, αλλά και στο υψηλό χρέος που συνεχίζει να βαρύνει στη χώρα («Milestone moment: Greece returns to bond market»).

HTTP://VIDEO.CNBC.COM/GALLERY/?VIDEO=3000265737&PLAY=1

Ο Matthew C. Klein σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek ‘Recovery’ Is Just More Agony» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατόρθωσε να δανεισθεί από τις αγορές με επιτόκιο μόλις 5% είναι ότι τα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αναδιαρθρώθηκαν υποχρεωτικά το 2012. Η έκδοση ομολόγων γίνεται σε μια στιγμή όπου μειώθηκαν αισθητά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την κορύφωση το 2011. Οι αποδόσεις παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα δείχνοντας ότι οι επενδυτές ζητούν αποζημίωση για το ρίσκο που έχει ο δανεισμός προς τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ωστόσο την υψηλή ανεργία της Ελλάδας και το τεράστιο χρέος, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, το 2025. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ως έχει θα πρόκειται για δύο χαμένες δεκαετίες για μια ανεπτυγμένη χώρα όπως την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με την Μεγάλη Ύφεση.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-04-09/greek-recovery-is-just-more-agony

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: