Έτοιμη να εμπλακεί η Deutsche Bank – Χρηματοδότηση του τερματικού μόλις παρουσιασθούν τα σχέδια




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Ετοιμη να χρηματοδοτήσει το τερματικό σταθμό με την παρουσίαση από την κυπριακή Κυβέρνηση ενός βιώσιμου μοντέλου είναι η Deutsche Bank. Κυρίαρχος παράγοντας για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το τερματικό είναι οι ποσότητες των υδρογονανθράκων  που θα το τροφοδοτούν.  Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Deutsche Bank, στην οποία παρουσίασε τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Οι Γερμανοί παρουσιάσθηκαν ικανοποιημένοι τόσο για τους σχεδιασμούς που έχει διαμορφώσει η κυπριακή κυβέρνηση όσο και για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα τούτο. Όπως πληροφορούμαστε το θέμα της εμπλοκής της Γερμανίας στα θέματα του κυπριακού φυσικού αερίου, κυρίως στο θέμα της κατασκευής του τερματικού, θα συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την καγκελάριο Μέρκελ, κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο στις 6 Μάιου. Η Λευκωσία θέλει την ευρωπαϊκή εμπλοκή και ως φαίνεται ειδικότερα την γερμανική.

Είναι σαφές πως η γερμανική τράπεζα ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει το έργο και μάλιστα μόλις παρουσιασθούν τα κυπριακά σχέδια και είναι όλα έτοιμα για την κατασκευή του τερματικού, λαμβάνοντας ως εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα. Το σκηνικό θα είναι πιο ξεκάθαρο με τις γεωτρήσεις των εταιριών ENI  και KOGAS στα οικόπεδα 2, 3 και 9 , που χρονικά τοποθετούνται  το φθινόπωρο και η προσοχή της Λευκωσίας είναι στο μέγεθος των κοιτασμάτων, που θα εντοπισθούν. Παράλληλα, θα αρχίσουν και συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για τροφοδότηση του τερματικού και από το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους μετά τις χθεσινές επαφές του. Σε δηλώσεις του επισήμανε πως «σίγουρα η Deutsche Bank είναι ένας τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος μας ενδιαφέρει να τον προσελκύσουμε για τα ενεργειακά έργα υποδομών που θα πρέπει να γίνουν στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίσημο επίπεδο είναι κάτι διαφορετικό».

Κληθείς να πει αν με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης χρηματοδότησης για το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι το έργο αυτό χρειάζεται την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμο.

«Όμως, εμείς προσπαθούμε με παράλληλες κινήσεις να ετοιμάσουμε όλο το έδαφος και να είμαστε έτοιμοι και από πλευράς χρηματοδότησης όταν προκύψει ακριβώς η βιωσιμότητα του τερματικού», ανέφερε. Σημειώνεται ότι η γερμανική τράπεζα συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς στο οικόπεδο Ταμάρ.

Ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε χθες και τους Κουβετιανούς επενδυτές που επισκέπτονται την Κύπρο.

Αέριο από το Λεβιάθαν θέλει και η τουρκική Turcas

Το ενδιαφέρον της για αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ εξέφρασε η τουρκική Turcas Petrol, μέσω ανακοίνωσής της στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η Turcas παρουσιάζεται ότι σκοπεύει να εισάγει ισραηλινό αέριο στην τουρκική αγορά από κοινού με την Enerjisa και την γερμανική ΕΟΝ. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν υποβληθεί δέκα προσφορές στους εταίρους του Λεβιάθαν για αγορά αερίου, σε ποσότητες 7-10 δις. κ.μ. ετησίως.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: