Επιτάχυνση της διαδικασίας ζητούν και πάλιν οι Τούρκοι




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συντονισμένα η τουρκική πλευρά «πιέζει» για επίσπευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι βρίσκεται στη Μόσχα για επαφές στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ταξίδι αυτό του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή αποτελεί συνέχεια της περιοδείας του ( Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον) ενώ από ρωσικής πλευράς υποδεικνύεται ότι μια φορά το χρόνο γίνεται δεκτός για συνομιλίες ο εκάστοτε Τ/Κ εκπρόσωπος. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησαν Ρώσοι αρμόδιοι, πραγματοποιείται και αυτή η επίσκεψη, υπενθυμίζοντας πως πέρσι ταξίδευσε στη Μόσχα και ο Οσμάν Ερτούγ, ο προκάτοχος του Κουντρέτ Οζερσάι.

Τρεις αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, Έρογλου, Ναμί και Οζερσάι, ανέδειξαν χθες την ανάγκη για  συχνότερες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη. Παράλληλα επιχειρήθηκε από Οζερσάι και Ναμί να προβληθεί η εικόνα ότι βρισκόμαστε «κοντά σε λύση».

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ενημερώνοντας χθες για 6,5 ώρες τη ψευδοβουλή για το Κυπριακό, εξέφρασε την «επιθυμία του» για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με συχνότερες συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων( οι τελευταίοι συναντώνται μια φορά την εβδομάδα). Ο Έρογλου, που άκουσε και απόψεις από ψευδοβουλευτές, στάθηκε ιδιαίτερα στις θέσεις που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες και τη στάση που τηρεί εν γένει. Για τη διαδικασία ο κατοχικός ηγέτης, ουσιαστικά επανέφερε με πιο κομψό τρόπο το θέμα του πάρε-δώσε. Είπε πως η τ/κ πλευρά θέλει όπως οι διαπραγματευτές αρχίσουν τη συζήτηση επί των βασικών ζητημάτων το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέσα από συχνότερες συναντήσεις των διαπραγματευτών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Και για το διά ταύτα είπε πως ελπίζει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει η διαδικασία του πάρε-δώσε μετά τη συζήτηση των βασικών πτυχών. 

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Οντίλ Ναμί, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιο συχνές επαφές μεταξύ των ηγετών ενώ είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για πάρε-δώσε αυτή τη στιγμή. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για καθυστέρηση. Μια συνάντηση το μήνα «δεν βγάζει πουθενά», ανέφερε. Είπε πως η προσδοκία για συμφωνία και στις δύο πλευρές είναι αυξημένη και οι «λαοί» είναι έτοιμοι για λύση. «Οι προσδοκίες για μια διευθέτηση και στις δύο πλευρές είναι πολύ ψηλή. Και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες. Ακόμη και η εκκλησία στο νότο έχει εκφράσει την υποστήριξή της», είπε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.

Για τα ΜΟΕ, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι όλοι πρέπει να απαλλαγούμε από την αντίληψη ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ίσα με το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Προχώρησε δε και παρουσίασε κάποια μέτρα χαμηλής πολιτικής, από την περιαγωγή (των τηλεφώνων), το περιβάλλον και το εμπόριο, καθώς και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής. Πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή».

Ο Τ/Κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε στην εκστρατεία που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Υποστήριξε ότι «κράτος» και «κυβέρνηση» πρέπει να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα τις προοπτικές του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων είναι αρκετά σημαντική για να γίνονται σχόλια επί του θέματος. Για τις συνομιλίες είπε πως οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν βήματα από τις πάγιες θέσεις τους.  «Η λύση είναι κοντά, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να ξεπεράσουμε ως κοινότητα τη στεναχώρια, δυσφορία του θα υπάρξει ή όχι λύση», ανέφερε.

Και αυτό, κατέληξε, δεν είναι να περιμένουμε τη λύση με σταυρωμένα χέρια.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες στην τηλεόραση του παράνομου Μπαϊράκ, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετική από τις άλλες, καθώς υπάρχει η άποψη των δύο πλευρών ότι μαζί με την οικονομική κρίση δεν μπορεί να συνεχιστεί το υφιστάμενο στάτους κβο.

Η επιθυμία των «λαών» για αλλαγή αναμένεται να αντικατοπτριστεί στους ηγέτες, πρόσθεσε λέγοντας ότι σε περίπτωση που η διαδικασία δεν τροφοδοτηθεί με μια θετική εξέλιξη, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά. Επεσήμανε το ρόλο του διεθνούς παράγοντα και την επιρροή του, ιδιαιτέρως των ΗΠΑ. Η λύση, είπε, πρέπει να βρεθεί μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς, γιατί μια συμφωνία που δεν θα είναι των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι και μόνιμη.

Αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από ομάδα οπαδών του ΕΛΑΜ, ο κ. Οζερσάι είπε ότι αυτές οι συμπεριφορές στον 21ο αιώνα είναι καταδικαστέες και πρέπει να εξαλειφθούν. Λόγω της κατάστασης αυτής, συνέχισε, η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε αμηχανία, αναφέροντας ότι στην προχθεσινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα. Και η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, είπε.

Σε μια ενδεχόμενη ομοσπονδία, δήλωσε, αυτού του είδους οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα και πρέπει αυτές οι συμπεριφορές να ξεπεραστούν.

Όσον αφορά το θέμα της ενημέρωσης της «κυβέρνησης» για τις συνομιλίες, ο κ. Οζερσάι  είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης ενημερώνει αρμοδίως τον «πρωθυπουργό», το «υπουργικό συμβούλιο» και τους «βουλευτές», παρατηρώντας ότι ο Ντερβίς Έρογλου έχει εκλεγεί από το «λαό» και είναι δικό του καθήκον η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «προεδρικό» και «κυβέρνηση» είναι χωριστά σε αυτό.

Ταυτόχρονα, aαέφερε επίσης ότι ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει 70 – όπως είπε – άτομα να εργάζονται για τις συνομιλίες, στην τ/κ πλευρά, παρά το ότι υπάρχει θέληση, υπάρχει η ανάγκη να ορισθεί ένας ειδικός για κάθε κεφάλαιο. Εάν περάσουμε σε ένα πάρε – δώσε, συνέχισε, τότε θα πρέπει ειδικοί από όλο το «κράτος» να ετοιμασθούν γι’ αυτό το στάδιο και αυτό το έχει μεταφέρει στον Ντερβίς Έρογλου εδώ και πολύ καιρό. «Ακόμα περιμένουμε απάντηση».

Οι συνομιλίες, είπε, δεν προχωρούν με τον τρόπο που προβλέπεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: