Τα ενεργειακά ζητήματα είναι πάντα στην αιχμή του ενδιαφέροντος της Μολδαβίας και άρα η κυβέρνηση του Κισινάου απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, καθώς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας της ΕΕ.
Αντιστοίχως, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από την ομόλογή του, αντιπρόεδρο της μολδαβικής κυβέρνησης Ν. Γκέρμαν, για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Μόσχα και για τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Η χτεσινή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και για να «τιμηθεί» αυτό το γεγονός, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας- δηλαδή τον Πρόεδρο Νικολάε Τιμοφτι (Nicolae Timofti) τον πρωθυπουργό Γιούριε Λεάνκα (Iurie Leanca) τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κοινοβουλίου Καντου Αντριαν (Candu Andrian) καθώς και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Νάταλι Γκέρμαν (Natalie Gherman).
Στις επαφές του ο κ. Βενιζέλος ανέτρεξε στο ιστορικό βάθος των διμερών σχέσεων, παραπέμποντας στη δραστηριοποίηση του Αλέξανδρου Υψηλάντη (στην πρώτη φάση της ελληνικής επανάστασης) με βάση το Κισινάου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Ενδεικτικά ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη στήριξη που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν παρουσία ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παρουσία στην Μολδαβία και παρατήρησε, πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων, ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Αναφορικά με τον προσανατολισμό της Μολδαβίας προς την ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος (παραπέμποντας στη συμμετοχή της Μολδαβίας στην ομάδα των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης) υπογράμμισε ότι η ΕΕ ακολουθεί μια πολιτική αρχών βασισμένη στις σχέσεις της αναγνώρισης της εδαφικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας και του απαραβίαστου των υφιστάμενων συνόρων.
Συζητήθηκαν ακόμη τα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην Υπερδνειστερία (διάλογος ομάδας 5+2) και τη Γκαγκαουζία, ενώ κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των θεωρήσεων -που είναι επίτευγμα της ελληνικής Προεδρίας- αλλά και στην αλλαγή status για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Υπογραμμίζοντας τέλος ότι στην ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας είναι η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως η Ελλάδα «θα υποδεχθεί με μεγάλη χαρά ανεπίσημη αποστολή από τη Μολδαβία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».
Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr