Επιμήκυνση μέχρι 50 χρόνια και χαμηλότερο επιτόκιο η λύση γιά την Ελλάδα




Γιά πρώτη φορά ακούμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι που δεν έχει σχέση μόνο με την απαράδεκτη λιτότητα, και τα σκληρά μέτρα, αλλά και με την ανάπτυξη, και με τις επενδύσεις. Βεβαίως πρέπει να το δούμε και στην πράξη όχι μόνο στα λόγια. Αυτό που απασχολεί βασικά το Ταμείο είναι το χρέος αυτό καθ’ αυτό. Οπως και το χρηματοδοτικό κενό.

Για το χρέος είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το Ταμείο δεν κάνει πίσω και θέτει σε όλες τις συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους την ανάγκη ελάφρυνσης αυτού του χρέους. Το Ταμείο δεν ενδιαφέρεται τόσο πως θα ονομαστεί αυτή η ελάφρυνση του χρέους, θα προτιμούσε βεβαίως κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ. Αυτό που απασχολεί την κ. Λαγκάρντ είναι να γίνει η ελάφρυνση σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα και του www.mignatiou.com, το θέμα συζητήθηκε στις επαφές των Ευρωπαίων με την κ. Λαγκάρντ και άλλους παράγοντες του Ταμείου στη διάρκεια της συνόδου που ολοκληρώνεται σήμερα.

Φαίνεται δε να καταλήγουν στην μεγάλη επιμήκυνση των δανείων –μέχρι 50 χρόνια- και στην περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Δεν πρέπει να αποκλειστεί και μία μείωση του επιτοκίου των δανείων του Ταμείου, αν και αυτή τη στιγμή δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν συζητείται καν το θέμα, αλλά ένας αξιωματούχος μου είπε ότι αν είμαστε κοντά σε συμφωνία το Ταμείο δεν θα την ανατρέψει, αντιθέτως θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί σύντομα.

Reuters: Σενάρια για ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων

Σενάρια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, από τα 30 στα 50 έτη, καθώς και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους της ΕΕ.

«Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση εντός διετίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Reuters, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου. Ένας από τους λόγους που η – καλά σχεδιασμένη- επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχημένη, είναι ότι οι επενδυτές προσδοκούν διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

«Η αγορά περιμένει ότι σύντομα θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης. Σε δεύτερο στάδιο, η αγορά αναμένει επίσης μία μείωση επί της αρχής στο χρέος του επίσημου τομέα, δίχως συμμετοχή του ιδιωτικού, εντός των επόμενων ετών» αναφέρει αναλυτής της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ, που μίλησε στο Reuters. Οι ευρωπαίοι- όπως σημειώνει το πρακτορείο- «επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρά να δουν να παίρνει την σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαγραφή του χρέους, πρόταση που βρίσκει εντελώς αντίθετους τους βορειοευρωπαίους δανειστές και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».

Διαβάστε ακόμη: Μετά το Πάσχα η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους

PHOTO: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (L) talks with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble( R) after they posed for a group photograph at the IMF/World Bank Spring Meetings April 12, 2014 at the IMF Headquarters in Washington, DC. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: