Επαναβεβαίωση στήριξης των ΗΠΑ στις συνομιλίες κατά τη συνάντηση Μαυρογιάννη – Μπερνς




Σε ερωτήσεις για το Kυπριακό απάντησε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι. Σε ερώτηση για τη συνάντηση Μαυρογιάννη – Μπερνς την περασμένη Πέμπτη, επανέλαβε τη δήλωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κι ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τις προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού. Χαρακτήρισε τη συνάντηση μέρος των περιοδικών επαφών του Υπουργείου Εξωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του κυπριακού.

«Επαναβεβαιώσαμε την πλήρη μας υποστήριξη στην κυπριακής ηγεσίας διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε αμφότερες τις πλευρές να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η κ. Ψάκι απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν την αναγκαία ευελιξία για να προχωρήσει η διαδικασία. «Ναι. Συναντηθήκαμε και με τις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τις δύο πλευρές ν’ αδράξουν έγκαιρα την ευκαιρία και να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο. Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν σε θέση να παράσχει στοιχεία για το τι συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ούτε για το περιεχόμενο των συνομιλιών του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: